China wil beleggerszieltjes opnieuw voor zich winnen: “We zullen buitenlandse IPO’s steunen”

De Chinese aandelen hebben het de afgelopen maanden zwaar te verduren gekregen. Door onder meer de strenge houding van China tegenover techaandelen zijn veel beleggers naar de uitgang gevlucht. Recent is ook de onzekerheid over de toekomst van de Chinese bedrijven op de Amerikaanse aandelenmarkt toegenomen. Nu probeert China de gemoederen te bedaren.

Heel wat Chinese aandelen hebben de afgelopen maanden een aanzienlijk deel van hun waarde verloren. De jongste weken waren onder meer de producenten van elektrische wagens kop van jut. Nu lijkt het sentiment ten opzichte van Chinese bedrijven te zijn gekeerd. De Hang Seng China Enterprises-index, die de belangrijkste Chinese bedrijven volgt, is woensdag met 13 procent gestegen. Dat is de grootste dagwinst in 14 jaar.

Meer duidelijkheid over in de VS genoteerde Chinese aandelen

De stijging is voor de beleggers met Chinese aandelen ongetwijfeld welgekomen. De jongste dagen was de onzekerheid namelijk toegenomen. De SEC had een lijst gepubliceerd met vijf Chinese bedrijven die niet aan de auditvereisten voldoen. Die bedrijven lopen het risico hun Amerikaanse beursnotering te verliezen. Ieder buitenlands bedrijf met een beursnotering in de Verenigde Staten moet namelijk in het kader van transparantie zijn boeken openstellen.

Nu probeert China de beleggers gerust te stellen. “Chinese en Amerikaanse toezichthouders boeken vooruitgang in de richting van een samenwerkingsplan inzake in de VS genoteerde Chinese aandelen”, aldus de staatsmedia, die zich beroepen op een bijeenkomst van de financiële commissie van de Staatsraad woensdag.

“De Chinese regering blijft steun verlenen aan verschillende soorten overzeese noteringen”, staat er in het bericht dat gepubliceerd werd door de staatsmedia.

Kapitaalmarkten stabiel houden

Tijdens die bijeenkomst zei China ook dat het alles in het werk zal stellen om de Chinese kapitaalmarkten stabiel te houden. Daarnaast komen er maatregelen om de Chinese vastgoedreuzen te helpen met hun risicobeheer. “China’s leiders doorbreken eindelijk het stilzwijgen”, merkt Larry Hu, hoofdeconoom China bij de investeringsbank Macquarie, op in een rapport. “De toon van de vergadering is sterk, wat erop wijst dat de beleidsmakers zich grote zorgen maken over de recente verkoopgolf.”

Russ Mould, investeringsdirecteur bij het investeringsplatform AJ Bell, komt tot een soortgelijke conclusie. “Na de recente verkoopgolf wil China vermijden dat de zaken nog meer uit de hand lopen”, verduidelijkt hij aan het persagentschap Reuters. “Het hoofddoel van China blijft de gemeenschappelijke welvaart. Maar de aandelenmarkten zijn belangrijk omdat veel Chinese kleine beleggers geld in aandelen hebben. Hun rijkdom staat dan ook op het spel.”

(lp)

Meer