Op 13 maart werden twee mannen gearresteerd onder de Official Secrets Act. Dat heeft de Metropolitan Police bevestigd.
Chinese spionnen gearresteerd in VK: “inmenging in de parlementaire democratie”

Waarom is dit belangrijk?
De relatie tussen China en het Westen is verzuurd. Er worden heel wat handelsbarrières opgetrokken, terwijl China zich steeds assertiever opstelt.In het nieuws: Chinese spionnen.
- Een van de twee mannen die zou spioneren voor China, werkte als parlementair onderzoeker. Hij zou linken hebben met twee leden van de conservatieve partij: minister van Veiligheid, Tom Tugendhat en voorzitter van de commissie buitenlandse zaken van het Lagerhuis, Alicia Kearns.
- Volgens The Sunday Times zou de man, een twintiger, al jarenlang toegang hebben tot het parlement in Westminster. Het duo werd op borgtocht vrijgelaten. In het begin van oktober moeten ze voorkomen.
- In januari waarschuwde MI5, de binnenlandse inlichtingendienst, er al voor dat een Chinese agent “betrokken was bij politieke inmenging”, ten gunste van de Chinese Communistische Partij.
- Toen werd advocate Christine Ching Kui Lee in verdenking gesteld van het “faciliteren van financiële donaties aan zittende en aspirant-politici”.
- De advocate ontkende echter alles en heeft een klacht ingediend tegen MI5.
Hoeveel andere?
- De Britse premier, Rishi Sunak, zou na de arrestatie zijn “grote bezorgdheden over Chinese inmenging in de parlementaire democratie” hebben geuit aan de Chinese premier Li Qiang. Over het onderzoek geeft hij geen verdere informatie.
- Over de relatie van China en hoe die moet evolueren, zei de premier te denken dat de “Britse aanpak volledig is afgestemd op die van de andere bondgenoten”, meldt The Financial Times.
- Voormalige leider van de conservatieve partij, Iain Duncan Smith, vreest dat dit slechts een topje van de ijsberg is. “Als je op deze manier al zo lang kunt binnendringen in het parlement … hoeveel andere instellingen met minder beveiligingsniveaus worden dan wel niet dagelijks binnengedrongen?”
- Bezorgdheden over Chinese spionage zijn allerminst nieuw. In Nederland worden Chinese studenten gescreend voor ze aan bepaalde technologie mogen werken, TikTok werd in heel wat landen verboden voor politici, telefoons van Huawei worden in minder landen verkocht en in de Verenigde Staten zijn ze de spionageballonnen ook nog niet vergeten.