Chinese nikkelmagnaat die eigen grondstof shortte moet 2 miljard dollar ophoesten na monsterrally

Een prijsexplosie van nikkel zorgde voor enorme verliezen bij een Chinese zakenman die de grondstof shortte. Vreemd genoeg controleert diezelfde magnaat ook een van de grootste nikkelproducenten ter wereld.

Deze week zag nikkel, net als verschillende andere grondstoffen, een duizelingwekkende hausse. Toen de prijs dinsdag naar een absoluut record van 100.000 dollar per ton schoot, zag de London Metal Exchange zich zelfs genoodzaakt om de handel in nikkel op te schorten. De reden achter deze stevige rally? Angst voor de gevolgen van westerse sancties op Russische nikkeldelvers. De grondstof is namelijk een essentieel ingrediënt voor de herlaadbare batterijen van elektrische wagens.

Voor de Chinese zakenmagnaat Xiang Guangda, ook wel gekend als “Big Shot” binnen de Chinese grondstoffenwereld, zou de rally uitstekend nieuws moeten zijn. “Big Shot” controleert namelijk Tsingshan Holding Group, een van de grootste nikkelproducenten ter wereld. Via Tsingshan heeft Xiang echter een shortpositie opgebouwd tegen de prijs van nikkel, de grondstof die het zelf delft.

Het bedrijf zou dankzij de shortpositie op maandag alleen al zeker 2 miljard dollar verloren hebben door de nikkelhausse. “Big Shot” overweegt nu om zijn shortposities volledig op te geven, vertelden insiders aan de Hongkongse krant South China Morning Post.

De volledige omvang van de verliezen van “Big Shot”

Hoeveel geld Xiang exact verloren heeft met zijn gok op de markt zullen we wellicht nooit zeker weten. De shortpositie van zijn mijnbouwbedrijf op de London Metal Exchange zou ongeveer 100.000 ton aan nikkel bedragen, weten de insiders. Wellicht shortte “Big Shot” ook nikkel via andere bedrijven en tussenpersonen. Bovendien zou de zakenman ook al zeker een jaar lang margins moeten invullen om de shortposities vol te houden.

Xiang zou tegen Chinese nieuwssites gezegd hebben dat Tsingshan voorlopig geen problemen zou hebben om operationeel te blijven. “We kregen veel telefoontjes vandaag. Tsingshan is een uitstekend Chinees bedrijf. Onze posities en werking hebben geen problemen”, meent “Big Shot”.

Toch zou een broker van het mijnbouwbedrijf maandag er niet in geslaagd zijn om miljoenen dollars vrij te maken voor een margin call op de nikkelshortposities. De Londense metalenbeurs besloot de Chinese broker niet in gebreke te stellen en gaf meer tijd om het bedrag te betalen. De betaling zou dinsdag doorgevoerd zijn, weten insiders.

Waarom zou iemand zijn eigen kostbare grondstof shorten?

“Big Shot” zou de shortposities opgebouwd hebben om een hedge te creëren tegen de toenemende productie van de nikkelsector. De zakenman was ervan overtuigd dat de nikkelrally dit jaar zou afnemen door een aanbodschok. 

Ondanks de ongemakkelijke short squeeze zal Tsingshan wellicht nog steeds kunnen profiteren van de hausse. Het Chinese bedrijf verhoogt zijn winning van nikkel uit mijnen in Indonesië en zal de verhoogde productiekosten van batterijmakers en fabrikanten van roestvrij staal kunnen benutten.

(am)

Meer