Chinese kapitaalvlucht aan de gang: 50 miljard dollar in crypto versluisd

Het laatste jaar is er 50 miljard dollar aan cryptocurrency verhuisd van China naar andere landen. Dat ruikt naar kapitaalvlucht door de strenge Chinese regelgeving.

Chinese burgers mogen per jaar 50.000 dollar aan buitenlandse valuta aankopen, zegt de Chinese wet. In het verleden omzeilden investeerders die wetten door buitenlandse geldstromen, investeringen in vastgoed en dergelijke. Maar de overheid heeft daar paal en perk aan gesteld volgens een nieuw rapport van Chainalysis, een bedrijf dat blockchainbewegingen bestudeerd.

De zijstroom

Volgens Chainalysis is crypto de nieuwe uitweg voor zij die grotere bedragen willen investeren. ‘De laatste twaalf maanden heeft de Chinese economie stevige klappen gekregen door de handelsoorlog en de devaluatie van de yuan. Op hetzelfde moment zien we dat ongeveer 50 miljard dollar aan cryptomunten verhuisd is van Chinese locaties naar buitenlandse adressen’, staat er te lezen.

Uiteraard zijn niet alle cryptomunten met een buitenlandse eindbestemming een teken van kapitaalvlucht, maar het bedrag is dusdanig hoog dat een deel van het geld vermoedelijk voor een soort witwasprocedure dient.

Tether

Tether, een cryptomunt die op de blockchain van Ethereum draait, wordt blijkbaar het vaakst gebruikt. Dat is ook een stablecoin, waarvan de marktwaarde minder schommelt. Dat maakt de munt erg aantrekkelijk om er, buiten regeringscontrole om, in te investeren.

‘In totaal is er reeds 18 miljard dollar aan Tether verhuisd van Oost-Azië naar andere regio’s in de afgelopen twaalf maanden. Opnieuw: het is erg onwaarschijnlijk dat het volledige bedrag gelinkt is aan kapitaalvlucht.’

Miners

Een deel van die financiële stroom is ook te verklaren door Chinese miners, die beloningen krijgen om transacties te verwerken en crytpomunten te creëren. Zij sturen hun beloningen dan naar buitenlandse exchanges. Miners worden betaald in de cryptomunt die ze minen.

Maar het rapport ziet ook een directe link tussen Tether-bewegingen en de actualiteit. In oktober stelde de Chinese president Xi Jinping bijvoorbeeld dat hij achter blockchain staat.

Anderzijds trekt China ook hard van leer tegen de meeste cryptomunten, aangezien de overheid geen vat kan hebben op de gedecentraliseerde valuta. Fundraising om een cryptomunt op te starten, een ICO dus, is bijvoorbeeld verboden.

Meer