Chinese fintechdienst plant grootste beursgang uit de geschiedenis

De Chinese miljardair Jack Ma brengt zijn fintechbedrijf Ant Group binnenkort naar de beurs. De beursintroductie zou ongeveer 30 miljard dollar moeten opbrengen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg bevestigd. Ant Group zou daarmee de grootste beursgang uit de geschiedenis moeten worden.

Dat record staat momenteel op het Saudische olieconcern Aramco, dat eind vorig jaar op de beurs van Riyadh een bedrag van 29,4 miljard dollar ophaalde.

Dubbele notering

Ant Group zou door de operatie een beurswaarde krijgen van ongeveer 225 miljard dollar. Daarmee zou de Chinese fintechgroep de gezamenlijke waarde van de zakenbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley overstijgen.

Bovendien zou Ant Group met dat bedrag even groot worden als de combinatie van de zeven grootste banken van de eurozone. Ant Group, een dochteronderneming van de Chinese online retailer Alibaba, krijgt waarschijnlijk een dubbele notering op de beurzen van Hongkong en Shanghai.

Ant Group is onder meer bekend van het betaalplatform AliPay, dat vooral in China een grote populariteit geniet. Alipay telt inmiddels al 1,3 miljard gebruikers. Het platform is op één decennium uitgegroeid tot de onontbeerlijke digitale portefeuille die Chinese consumenten moeten bezitten om hun online aankopen te doen.

Ant Group heeft verder ook nog diensten voor microkredieten en verzekeringen in portefeuille. Het bedrijf boekte het voorbije kwartaal een winst van ongeveer 1,3 miljard dollar.

Europa

AliPay werd zestien jaar geleden opgericht. Het fintechplatform moest het consumenten gemakkelijker maken om hun aankopen in de Chinese online winkel Alibaba te betalen. Negen jaar geleden werd AliPay als een zelfstandig bedrijf van de moedergroep afgesplitst.

Drie jaar later werd AliPay ondergebracht bij de nieuwe financiële onderneming Ant Group, waarin Alibaba nog steeds een belang van 33 procent heeft.

Inmiddels heeft AliPay ook in Europa een samenwerking met heel wat online retailers opgezet. Om zijn positie in Europa verder te versterken, kocht Ant Group vorig jaar het Britse bedrijf WorldFirst, gespecialiseerd in geldtransfers, over. Met die transactie was een bedrag van 700 miljoen dollar gemoeid.

In de Verenigde Staten lijkt de opmars door de argwaan van de Amerikaanse autoriteiten minder vanzelfsprekend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20