Waarom de invasie van Chinese elektrische auto’s in Europa allesbehalve een formaliteit zal zijn

Waarom de invasie van Chinese elektrische auto’s in Europa allesbehalve een formaliteit zal zijn
Qin Plus DM-i | VCG/VCG via Getty Images

De gevestigde Europese autofabrikanten maken zich zorgen en voorspellen een “invasie” van goedkope Chinese elektrische auto’s. Maar expansie op het Oude Continent zal geen sinecure zijn gezien de extra kosten die Chinese fabrikanten zullen maken, naast bepaalde stereotypen die aan hun producten kleven.

De context: een “geel gevaar” voor de auto-industrie.

  • De uitdrukking “het gele gevaar” werd aan het eind van de 19e eeuw bedacht om apocalyptische toespraken te beschrijven waarin werd aangekondigd dat de Aziatische volkeren de blanken zouden overheersen en de wereld zouden overheersen.
  • De gedachtegang achter deze onhandige uitdrukking wordt nu toegepast op de automarkt. In juni 2020 waarschuwde Renault-baas Jean-Dominique Senard. Franse parlementsleden voor een vloedgolf van “goedkope maar betrouwbare Chinese elektrische auto’s”, die op dat moment Noorwegen gebruikten als toegangspoort tot Europa.
  • Drie jaar later, in juli van dit jaar, zei de voorzitter van Stellantis, Carlos Tavares, dat Europa “de rode loper uitrolde” voor Chinese auto’s, maar dat de sector “brutale veranderingen” kon verwachten.

De details: De Chinese wagens hebben de wind in de rug in Europa.

  • In China hebben fabrikanten als BYD, Xpeng, Nio en MG niet veel meer te bewijzen, met verkoopcijfers die vaak hoger liggen dan die van westerse fabrikanten.
  • Aan de Europese kant neemt de verkoop geleidelijk toe: van de nieuwe elektrische voertuigen die dit jaar tot nu toe in Europa zijn verkocht, is 8 procent geproduceerd door Chinese merken, tegenover 6 procent vorig jaar en 4 procent in 2021, volgens het door Reuters genoemde autoadviesbureau Inovev.
  • In België zullen er tegen 2023 16 Chinese merken op de markt zijn. Allianz schat dat er tussen nu en 2025 minstens 11 nieuwe modellen naar Europa zullen komen.

De essentie: waarom alles toch niet zo simpel is.

  • Zeker, de gemiddelde prijs van een elektrisch voertuig (EV) in China lag in het eerste halfjaar van 2022 onder de 32.000 euro, tegenover ongeveer 56.000 euro in Europa, volgens de marktanalist van de auto-industrie, Jato Dynamics. Maar Chinese fabrikanten zullen niet in staat zijn om EV’s voor die prijs in Europa te verkopen. Logistieke kosten, belastingen, invoerrechten en Europese conformiteitseisen zullen de prijzen beïnvloeden.
  • Bovendien, zelfs al zijn de knelpunten in de toeleveringsketen niet langer vergelijkbaar met die van de coronacrisis, Chinese fabrikanten vinden niet gemakkelijk distributielocaties zonder aanzienlijke vertraging.
  • Daarnaast is er het consumentenvertrouwen en het in stand houden van bepaalde stereotypen. Met uitzondering van MG, het best verkochte Chinese merk in Europa, zijn andere belangrijke Chinese spelers nog weinig bekend bij het grote publiek.
    • In het autobolwerk Duitsland kende bijvoorbeeld slechts 14 procent van de 1.629 Duitse consumenten die in 2022 werden ondervraagd in een YouGov-enquête BYD, ’s werelds op een na grootste fabrikant van elektrische voertuigen na Tesla. Zowat 17 procent had gehoord van het premium merk Nio, en slechts 8 procent van XPeng. Daarentegen kende 95 procent van de Duitse consumenten Tesla.
    • Europese kopers blijven trouw aan de grote Europese merken en stereotypen hebben een sterke invloed op de perceptie van kwaliteit.
    • Spiros Fotinos, CEO van Zeekr, het Chinese merk dat eigendom is van Geely en actief is in Europa, probeert dit probleem aan te pakken door Europese consumenten in contact te brengen met zijn producten. “In vergelijking met een vergelijkbaar Europees product waar ze aan gewend zijn, is de kwaliteit en de specificaties veel beter. Dit verrast hen”, vertelde hij aan Reuters.

Besluit: De opkomst van Chinese wagens, met het samenspel tussen kostprijs en merkimago, wordt ongetwijfeld een thema voor de komende jaren en kan wel eens tot een nieuwe Europese obsessie leiden.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.