Yao Qian, het hoofd van de Chinese beurswaakhond, liet maandag weten dat het mogelijk is dat de digitale yuan het blockchain-netwerk van Ethereum zal gebruiken. Qian benadrukte wel dat dit enkel zijn persoonlijke visie is en wellicht niet de richting is die de centrale bankmunt van China zal opgaan. China probeert zijn digitale munt klaar te stomen voor de Olympische Winterspelen van 2022.
Yao Qian is de directeur van de ‘Science and Technology Regulatory Bureau of the China Securities Regulatory Commission’. Dat is een hele mondvol om een instituut te benoemen dat eigenlijk bijna dezelfde rol vervult als de Securities and Exchange Commission (SEC), ofwel de Amerikaanse beurstoezichthouder.
Het hoofd van de Chinese beurswaakhond staat bekend als een voorstander van cryptomunten. Maandag deelde Yao zijn persoonlijke en academische mening over de digitale yuan, China’s eigen ‘Central Bank Digital Currency’ (CBDC). Volgens Yao is het goed mogelijk dat de digitale yuan en digitale dollar ooit op het blockchain-netwerk van Ethereum zullen opereren.
Ook de blockchain van Facebooks cryptomunt Diem was volgens Yao een serieuze kandidaat om CBDC’s te ondersteunen. Een blockchain is de publieke database achter transacties met cryptomunten. CBDC’s zijn eigenlijk cryptomunten die beheerd worden door centrale banken en gelinkt zijn aan het chartale geld dat die centrale bank beheert.
Integratie van ‘smart contracts’
De mening van Yao draagt enig gewicht in China. De Chinees was in 2014 van het eerst uur betrokken bij het digitale yuan-project. Onlangs meende Yao ook dat de digitale yuan meer in zijn mars zal hebben dan het ‘simuleren’ van fiduciair geld. De munt zou volgens Yao een ‘slimme’ munteenheid worden die zich bedient van ‘smart contracts’. Dat zijn juridische contracten en overeenkomsten die vastgelegd worden in blockchain-code.
Ook de centrale banken van Europa, Japan, Singapore en Canada zouden de mogelijkheid om ‘smart contracts’ op te nemen in hun CBDC’s interessant vinden.
De functie van het ‘smart contract’ is al volledig geïntegreerd in het netwerk van Ethereum, ‘s werelds tweede grootste cryptomunt. Mogelijk vindt Yao het daarom interessant om na te gaan of Ethereum een interessante piste is voor de digitale yuan.
Dominante positie van de dollar in gevaar
Er wordt verwacht dat de digitale yuan in de komende maanden volledig zal gelanceerd worden. China wil zo het eerste cashloze land ter wereld worden. Voorlopige testen met de digitale yuan in Shenzhen vielen wel tegen bij de Chinezen. Maar de Chinese regering zette verder en testte de munt midden mei bij internationale handelaars in Hongkong.
Het zou ook de eerste CBDC zijn die volledig klaar voor gebruik is. Daarmee wordt de dominante positie van de dollar als ‘s werelds grootste reservemunt serieus bedreigd. De digitale yuan wordt namelijk ontwikkeld met een sterke focus op internationaal gebruik, transparantie en snelle transacties. Volgens de Amerikaanse overheid is de lancering van een digitale dollar echter nog niet dringend, al loopt er weldra wel een eerste testfase.
Sommige experts denken dat de ambities voor de digitale yuan een van de redenen is waarom de Chinese overheid recent de invloed van Bitcoin wil beperken. Die cryptomunt zou namelijk forse competitie kunnen opleveren voor de digitale yuan.
(NS)