China zegt “gedurfd plan” van Seoul te steunen dat moet leiden tot denuclearisatie van Noord-Korea

De Chinese leider Xi Jinping zei dinsdag dat hij het plan van Seoel – om Noord-Korea via economische wegen te stimuleren tot denuclearisering – zal steunen.

Waarom is dit belangrijk?

Pyongyang heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van nucleaire wapens. Het regime wil dergelijke wapens als drukkingsmiddel gebruiken in onderhandelingen met de VS, Zuid-Korea en China. Om dergelijke allesvernietigende wapens van het Koreaanse schiereiland te verwijderen, heeft Seoul een economisch ondersteuningsprogramma aan Noord-Korea aangeboden. In ruil voor economische hulp moet Pyongyang wel zijn kernwapens opgeven.

In het nieuws: De Chinese leider Xi zei tegen de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol, dat Beijing Seoul “proactief” zal helpen met de verbetering van de inter-Koreaanse betrekkingen.

  • Daarbij zei Xi dat hij het Zuid-Koreaanse plan ondersteunt, dat moet leiden tot de denuclearisering van Pyongyang. Volgens de Chinese leider hebben zowel Seoul als Beijing een “gemeenschappelijk belang in kwesties op het Koreaanse schiereiland en moeten beiden samen de vrede waarborgen”. 
  • Chin
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer