‘China wil via regulering technologische supermacht worden’

De recente stappen die Peking ondernomen heeft om grote techreuzen te reguleren, maken deel uit van van China’s plan om een technologische supermacht te worden, meldt CNBC. 

Niet alleen de Verenigde Staten en de Europese Unie werken aan ambitieuze plannen om de technologiesector op verschillende gebieden te reguleren, ook China legt beperkingen op aan zijn techbedrijven. 

Big Tech is groot, maar de grote Chinese techbedrijven groeien minstens zo snel – en dat kon in het verleden grotendeels ongehinderd door regelgeving. Maar om de macht van grote Chinese techbedrijven in te dammen, ontvouwde Peking de afgelopen maanden een aantal plannen. 

Regulering

Zo hebben de Chinese centrale bank en regelgevers in november regels voorgesteld waardoor onder andere technologiebedrijvingen die leningen aanbieden, moeten voldoen aan bepaalde kapitaalvereisten. 

De Chinese dienst marktregulering heeft onlangs ook regels voorgesteld om de monopoliepraktijken van techreuzen aan banden te leggen. Het land gaf daarmee een duidelijk signaal dat het grote techbedrijven en hun ‘oneerlijke concurrentie’ gaat aanpakken. Zo vielen in december speurders binnen bij de e-commercegroep Alibaba, die zijn dominante marktpositie zou misbruikt hebben. 

Afgelopen mei raakte bekend dat China voor het eerst wetten zal aannemen om de gegevens van burgers beter te beschermen. Daardoor zouden dataverzamelaars de plicht hebben om die data te beschermen en mogen ze die niet zonder toestemming verzamelen, delen of verkopen.

‘Technologische supermacht’

Al deze regels maken deel uit van een grotere inspanning van China om een grote mondiale technologische macht te worden, verklaart Kendra Schaefer van Trivium China, een in Peking gevestigd onderzoeksbureau, aan de Amerikaanse zender CNBC.

‘Onder dit alles denk ik dat China begrijpt dat als het een technologische supermacht wil worden… het een solide reglementaire basis moet leggen’, zegt ze. ‘Het moet dat fundament leggen op de manier waarop het de bedrijfsactiviteiten regelt, maar het moet ook dat fundament leggen wat betreft van gegevens.’ 

‘In feite, zouden de belangrijkste regels die het moet vastleggen op het gebied van gegevens kunnen zijn. Al deze dingen zijn fundamenteel en het is gewoon een soort van kader, een springplank van waaruit China zich kan ontwikkelen en sneller vooruit kan gaan.’

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.