China beschermt zijn bedrijven tegen westerse bemoeienissen

Als het van Peking afhangt hoeven Chinese bedrijven niet langer te voldoen aan ‘onrechtvaardige’ buitenlandse wetten en maatregelen. Dat staat in nieuwe regels die door China zijn opgesteld. Daarmee reageert Peking onder meer op beperkingen die de Verenigde Staten op een onderneming als TikTok-moeder Bytedance instelde.

De nieuwe regels voor het ’tegengaan van onrechtvaardige extraterritoriale toepassing’ van buitenlandse wetgeving en andere maatregelen zijn onmiddellijk van kracht. Ze staan autoriteiten toe om het opleggen van wetten en andere jurisdicties aan Chinese bedrijven en instellingen te verbieden als ze niet geschikt zijn, aldus het Chinese ministerie van Handel in een verklaring.

Compensatie voor ‘onrechtvaardige’ verliezen

De maatregelen hebben volgens Peking als doel om de ‘normale handel’ en andere activiteiten te beschermen. Concreet betekent de regeling onder meer dat bedrijven en burgers bij Chinese rechtbanken aanklachten kunnen indienen om de verliezen te compenseren die voortvloeien uit buitenlandse beslissingen die volgens de nieuwe regels onrechtvaardig zijn.

De Chinese overheid is naar eigen zeggen niet uniek in het instellen van dergelijke maatregelen. De autoriteiten wijzen onder meer op gelijkaardige wetgeving in de Europese Unie en landen als Canada en Mexico. De laatste dagen van zijn ambtstermijn heeft de Amerikaanse president Donald Trump zijn campagne tegen Chinese bedrijven uitgebreid. Daarmee is ook de verhouding tussen de twee economische machtsblokken verder onder druk komen te staan.

Trump verbood recent transacties met de Chinese betaalapp Alipay van Ant Group en nog een aantal andere apps. Eerder verplichtte de regering-Trump de verkoop van de filmpjesapp TikTok

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20