VS bannen TikTok en WeChat uit Amerikaanse app stores

De regering-Trump gaat de Chinese apps TikTok en WeChat weren uit Amerikaanse app stores. Vanaf zondag zullen Amerikaanse gebruikers de populaire apps (in theorie) niet meer kunnen downloaden.

Het Amerikaanse ministerie van Handel laat op vrijdag weten dat het een decreet zal uitvaardigen waardoor Amerikanen de apps WeChat en Tiktok, beide niet meer kunnen downloaden vanaf 20 september. De toepassingen worden in de Verenigde Staten samen door meer dan 100 miljoen mensen gebruikt.

De ban komt er te midden van gesprekken tussen Oracle en ByteDance, respectievelijk een Amerikaanse computermultinational en de eigenaar van TikTok, over een deal om de wereldwijde activiteiten van de populaire video-app onder te brengen in een Amerikaans bedrijf. Die afspraak moet ook worden goedgekeurd door Peking.

Begin augustus tekende Trump presidentiële decreten om het gebruik van zowel TikTok als WeChat in de VS te verbieden. De Amerikaanse president vreest dat de apps data van Amerikaanse gebruikers verzamelen, en dat die gegevens kunnen geraadpleegd worden door Chinese inlichtingendiensten. Dat heeft ByteDance altijd ontkend.

Het was vooral het Chinese eigendom van TikTok die Trump de ogen uitstak, het decreet liet ruimte om een Amerikaanse overnemer voor TikTok te vinden. Het getouwtrek om TikTok is een voorbeeld van de hardere houding die Trump de voorbije maanden tegen China innam.

Het ministerie van Handel laat weten dat gebruikers die TikTok al op hun smartphone hebben staan, de basisversie van de app zullen kunnen blijven gebruiken tot 12 november. Dat geeft het bedrijf tijd om de deal met Oracle ronde te krijgen.

WeChat echter, de Chinese versie van Facebook zeg maar, zal veel grotere hinder ondervinden van de beslissing van vrijdag. Amerikaans minister van Handel Wilburr Ross zei vrijdag in een interview op Fox Business Network dat die app ‘volledig wordt afgesloten in de VS vanaf maandag’.

Als er tegen 12 november nog geen akkoord is voor de overname van TikTok dat naar wens is van de regering-Trump, wacht de populaire video-app hetzelfde lot, gaf de minister nog mee.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20