China verzamelt massaal gegevens van buitenlandse journalisten en academici via sociale media

China werkt aan een enorm netwerk voor internetsurveillance op westerse sociale media. Zowel de politie als het leger verzamelt informatie over buitenlandse “doelwitten”. Dat schreef The Washington Post vrijdag op basis van honderden Chinese documenten die de krant onderzocht.

De overheid in Peking beheert een massaal nationaal systeem van diensten die gegevens over de eigen burgers verzamelen: de zogenaamde public opinion analysis software, ofwel software voor de analyse van de publieke opinie. Die diensten werden vooral in de laatste jaren ontwikkeld en brengen overheden pijlsnel op de hoogte wanneer er politiek gevoelige informatie zou opduiken op het Chinese internet. Zo kan de staat snel ingrijpen en de nodige censuur aanbrengen.

Uit documenten van meer dan 300 Chinese overheidsprojecten die The Washington Post kon inkijken, blijkt echter dat de focus van deze diensten steeds vaker op de surveillance van westerse sociale media zal liggen. Sinds 2020 zou er vanuit de Chinese overheid gevraagd worden om gegevens over buitenlandse “doelwitten” te verzamelen via platformen zoals Twitter, Facebook, enzovoorts.

Gesprekken van westerlingen over Hongkong en Taiwan

De krant kon die documenten inkijken via openbaar toegankelijke aanbestedingsplatforms van de overheid. 

Zo konden de Amerikaanse journalisten ook ontrafelen dat verschillende agentschappen, waaronder staatsmedia, propagandadiensten, politie, het leger en cyberregulatoren, werken aan nieuwe of meer geavanceerde systemen om dergelijke gevoelige informatie te verzamelen.

Een van die nieuwe systemen is een softwareprogramma ter waarde van zo’n 320.000 dollar van de Chinese staatsmedia die delft naar gegevens op Twitter en Facebook om een database van buitenlandse journalisten en academici aan te leggen. De politie van Peking zou ook beschikken over een softwareprogramma ter waarde van 216.000 dollar dat gesprekken van westerlingen over de kwestie Hongkong en Taiwan analyseert.

Tenslotte zou er ook een systeem bestaan in de provincie Xinjiang, de regio waar de Oeigoerse minderheid woont, die inhoud uit moslimlanden in het oog houdt. Wellicht om te observeren of er kritiek wordt geuit op de omgang van de Chinese overheid met zijn Oeigoerse bevolking.

“Ondergronds netwerk van anti-China-personeel”

“Nu kunnen we het ondergrondse netwerk van anti-China-personeel beter begrijpen”, zei een anonieme in Peking gevestigde analist die werkt voor China’s propagandadepartement en met The Washington Post sprak over de systemen. Volgens de man had zijn eenheid de opdracht gekregen om een rapport op te stellen over hoe negatieve inhoud over de hogere leiding van Peking wordt verspreid op Twitter, inclusief een lijst van profielen van betrokken academici, politici en journalisten.

Deze surveillancesystemen maken een duidelijk deel uit van een breder streven van China om zijn buitenlandse invloed te verfijnen door middel van “Big Data” en artificiële intelligentie steeds efficiënter in te zetten, besluit de Amerikaanse krant.

Meer