VS roept China en Hongkong op Stand News-medewerkers vrij te laten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft woensdag de Chinese en Hongkongse autoriteiten opgeroepen tot onmiddellijke vrijlating van de medewerkers van het pro-democratische mediakanaal Stand News. Die werden gearresteerd na een politie-inval waardoor de publicatie werd stilgelegd.

“Wij roepen de autoriteiten van de Volksrepubliek China en Hongkong op om zich niet langer te richten tegen de vrije en onafhankelijke media van Hongkong en de journalisten en mediakaderleden die ten onrechte zijn gearresteerd en aangeklaagd, onmiddellijk vrij te laten”, zegt Blinken in een verklaring.

“Door onafhankelijke media het zwijgen op te leggen, ondermijnen de Volksrepubliek China en de lokale autoriteiten de geloofwaardigheid en levensvatbaarheid van Hongkong,” voegde hij eraan toe.

Apple Daily achterna

Stand News, dat in 2014 werd opgericht als een non-profitorganisatie, was het meest prominente overgebleven pro-democratisch medium in Hongkong. Een nationaal veiligheidsonderzoek leidde eerder dit jaar al tot de sluiting van het tabloid Apple Daily, van de gevangen magnaat Jimmy Lai.

De inval bij Stand News doet meer vragen rijzen over de persvrijheid in de voormalige Britse kolonie, die in 1997 terugkeerde naar het Chinese bewind met de belofte dat de vrijheden, waaronder een vrije pers, zouden worden beschermd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20