Politieraid op Hongkongse nieuwssite Stand News: zoveelste prodemocratische stem wordt monddood gemaakt

De Hongkongse politie voerde woensdag een raid uit op de redactie van de prodemocratische nieuwssite Stand News. Een zestal redactieleden werden gearresteerd op verdenking van samenzwering en de publicatie van opruiende berichten.

Raid van 200 agenten

Op woensdagochtend vielen zo’n 200 agenten in Hongkong de redactie van Stand News binnen, zes journalisten werden tijdens de raid gearresteerd. Hoofdredacteur Patrick Lam werd door de politie uit zijn bed gelicht en in handboeien weggevoerd. Ook Denise Ho, een Hongkongse popzangeres die meewerkte met Stand News, werd aangehouden.

De agenten kregen een huiszoekingsbevel om ‘journalistiek materiaal’ in beslag te nemen die in kunnen gaan tegen de nationale veiligheidswet. Op beelden van persagentschap Reuters is te zien hoe politieagenten kartonnen dozen uit de kantoren van Stand News naar buiten rollen en in beslag nemen, en hoe Patrick Lam door agenten weggevoerd wordt.

Stand News is een van de laatste overblijvende prodemocratische nieuwsmedia. Afgelopen zomer viel de Hongkongse politie tijdens een gelijkaardige raid de redactie van Apple Daily binnen. De kopstukken van die krant werden ook gearresteerd en sindsdien hield Apple Daily op te bestaan. De raids betekenen een zware klap voor de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in Hongkong.

Monddood

In Hongkong worden prodemocratische stemmen systematisch monddood gemaakt. Als speciale bestuurlijke regio binnen China golden in Hongkong meer democratische vrijheden dan in de rest van de Volksrepubliek. Met het oog op een volledige inlijving, dringt Peking steeds meer wetten door die druk zetten op voorstanders van die ruimere vrijheden.

Door een aanpassing aan de kieswet houdt de Chinese overheid een strikt toezicht op wie zich in Hongkong als politieke kandidaat kan stellen. Als gevolg hiervan namen Peking-getrouwe politici – na een verkiezing met een historisch lage opkomst – alle zetels in het Hongkongse parlement in.

Kers op de taart is de nationale veiligheidswet uit 2020. Die wet werd door de Chinese overheid opgedrongen op Hongkong en houdt in dat alle kritiek tegenover China verboden is. Sinds de invoering van de wet, wordt elke vorm van prodemocratisch protest als illegaal gezien.

De invloed van China op het openbare leven laat zich steeds duidelijker zien. Vorige week verwijderden verschillende Hongkongse universiteiten hun herdenkingsmonumenten voor het drama op het Tiananmenplein uit 1989. Elke herdenking aan de bloedige onderdrukking van dat studentenprotest wordt verboden door de Chinese overheid.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20