Nog twee Hongkongse universiteiten verwijderen herdenkingsmonument voor de slachtoffers van het Tiananmenprotest

Na de Hong Kong University (HKU) verwijderen nog twee andere universiteiten herdenkingsmonumenten voor de slachtoffers van het Tiananmenprotest. Daardoor zijn er in het centrum van de speciale bestuurlijke regio in China zo goed als alle herinneringen aan het studentenprotest verdwenen.

De bal ging eerder deze week aan het rollen. De Hong Kong University (HKU) had woensdag al het monument “Pillar of Shame” (de zuil van schaamte) verwijderd van de campus. Het monument stond daar al sinds 1997, ter herdenking van het Chinese studentenprotest uit 1989.

Nog twee universiteiten

Nu volgen nog twee andere universiteiten in de voetsporen van HKU. Zo heeft de Chinese University of Hong Kong (CUHK) vrijdag een 6,4 meter hoog bronzen beeld van de “Godin van de Democratie” verwijderd van een openbaar plein. Dat meldt het persagentschap Reuters. Net zoals de “Pillar of Shame” stond het standbeeld daar ter nagedachtenis van het Tiananmenprotest.

De Lingnan University heeft dan weer een muurreliëf, waarop het bloedbad van Tiananmen en de “Godin van de Democratie” waren afgebeeld, weggehaald. Foto’s van het Lingnan-terrein na de verwijdering toonden een kale muur en puin op de grond.

De kunstenaar, Chen Weiming, die zowel het standbeeld als het muurreliëf heeft gemaakt, zei tegen Reuters dat hij de universiteiten zou aanklagen als er schade zou worden toegebracht aan zijn werken.

“Juridische en veiligheidsrisico’s”

Een torenhoge rode afbeelding van de Godin van de Democratie in de grote hal van de studentenvereniging van de Lingnan Universiteit was ook met grijze verf overgeschilderd. Als reactie plakten studenten een vel papier met het woord “beschamend” op de uitgewiste afbeelding. Dat papier werd achteraf verwijderd door veiligheidsagenten.

De Lingnan University zei aan Reuters dat objecten die “juridische en veiligheidsrisico’s” kunnen opleveren “zijn opgeruimd, of verwijderd en op de juiste manier zijn opgeslagen.”

De Chinese overheid levert hard werk om elke herinnering weg te vagen aan het studentenprotest uit 1989 op het Tiananmenplein in Peking. “Sinds de Chinese communisten de nationale veiligheidswet in Hongkong hebben ingevoerd, hebben zij de persvrijheid, de vrijheid van vergadering en de vrijheid van meningsuiting uitgeroeid”, aldus Chen. “Ze willen de echte geschiedenis van de brute onderdrukking verwijderen … ze willen niet toestaan dat er andere meningen blijven bestaan in Hongkong.”

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20