China verrast met beter dan verwachte kwartaalcijfers

China verrast met beter dan verwachte kwartaalcijfers
Nantong haven in China – STR/AFP via Getty Images

In het derde kwartaal van 2023 overtrof de groei in China de verwachtingen van economen. In de periode van juli tot en met september groeide de Chinese economie met 4,9 procent tegenover een jaar eerder, meldt Reuters

Waarom is dit belangrijk?

Het Chinese economisch herstel na de covidpandemie werd met een vergrootglas gevolgd. Het beleid was niet foutloos en het land heeft enkele moeilijke maanden gehad. De nieuwe cijfers geven hoop.

In het nieuws: Kwartaalcijfers van China.

De cijfers

  • De economie van China groeide in het derde kwartaal van het jaar met 4,9 procent. Dat maakt China’s Nationaal Bureau voor Statistiek bekend. Uit een poll van Reuters bleek dat economen hadden gerekend op een groei van 4,6 procent.
  • Op kwartaalbasis is dit een groei van 1,3 procent. Vorig kwartaal was dit nog maar 0,5 procent.
  • Daarnaast zou de industriële productie 4,5 procent gestegen zijn en de detailhandelverkopen met 5,5 procent.

Begin van het herstel?

China heeft zichzelf de doelstelling van een economische groei van 5 procent opgelegd. In het eerste kwartaal kwam de groei uit op 4,5 procent, in het tweede op 6,3 procent. Met een derde kwartaal waar de economie met 4,9 procent groeide, lijkt die doelstelling dus binnen handbereik.

  • “Het lijkt erop dat al die stimuleringsmaatregelen eindelijk effect beginnen te hebben, met beter dan verwachte groei, detailhandelverkopen, industriële productie en werkloosheid”, zei Matt Simpson, senior marktanalist bij City Index in Brisbane aan Reuters.
  • Sinds de Chinese economie begon te hinken, zocht de overheid naar maatregelen om die te ondersteunen. Alleen was het niet zeker of het beleid zich veel kon veroorloven, als het tegelijkertijd zo’n grote schuldenberg meesleurt. Analisten schatten de staatsschuld van China op meer dan 18.000 miljard dollar.
  • De Chinese overheid omschreef de situatie in het land zelf als “een moeizaam” herstel. Tijdens de slechte start van het jaar flirtte het land met deflatie. De consumentenprijzen bleven ook in september min of meer vlak, waardoor het deflatierisico niet echt is afgenomen.

Vastgoed

  • De vastgoedsector toont zich nog steeds zwak. Investeringen in de sector zijn sinds januari met 9,1 procent gedaald. Nieuwbouw is gedaald met 24 procent en de verkoop is gedaald met 6,3 procent sinds het begin van het jaar. Het land kampt met een enorme leegstand, waardoor de prijzen zakken.
  • Een van de grootste vastgoedontwikkelaars van China, Country Garden, zit al maanden in slechte papieren. Als het bedrijf er deze week niet in slaagt om een betaling van 11 miljoen dollar te voldoen, kan het overkop gaan.

Conclusie: Het is nog voorbarig om te besluiten dat China uit de gevarenzone is, maar het land gaat de juiste richting uit. Dat zei ook de voormalige directeur van benchmarkgigant FTSE, Mark Makepeace: “China kan wat marktvolatiliteit blijven zien, maar het ergste is voorbij”, zei hij tegenover CNBC.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.