China en de Verenigde Staten worstelen om invloed in Afrika

De Verenigde Staten en China proberen elkaar te overtreffen in Afrika. Beide landen willen aan invloed winnen op het continent.

Waarom is dit belangrijk?

De VS en China zijn de twee grootste economieën ter wereld. Beide grootmachten zien elkaar als tegenstanders. China investeerde de laatste decennia veel in Afrika en won zo veel invloed en legitimiteit op het continent. Dat ging ten koste van Amerika dat nu weer wil inzetten op betere banden met de Afrikaanse landen. Ook belangrijk zijn de grote voorraden aan grondstoffen in de Afrikaanse bodem die belangrijk zijn voor de globale productie.

In het nieuws: China is van plan om zich extra in te zetten voor betere economische handelsrelaties in Afrika, nu de VS een gerichter Afrika-beleid voert.

  • Zo reisde de Amerikaanse first lady Jill Biden afgelopen week naar Namibië en Kenia. Eerder reisde de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen ook al naar Afrika.
  • De VS probeert opnieuw meer invloed te krijgen in het Globale Zuiden nu China daar de bovenhand heeft. Vooral het laatste decennium kon China veel invloed verwerven doordat het veel Afrikaanse landen mee betrok in het grote Nieuwe Zijderoute-project.
  • De Amerikaanse regering zou vorig jaar naar eigen zeggen in 47 Afrikaanse landen 800 akkoorden hebben gesloten ter waarde van 18 miljard dollar.

China zet een tandje bij

Meer import: De Chinese president Xi Jinping beloofde volgens de South China Morning Post dat zijn land de samenwerking wil verbeteren met de Afrikaanse naties. Zo wil hij vooral van agricultuur, handel en infrastructuur prioriteiten maken.

  • Afgelopen woensdag liet China nog 98 procent van alle tarieven op export varen dat afkomstig was uit Burundi, Ethiopië en Niger. Zo wil Xi de Afrikaanse import verhogen.
  • Vorig jaar stond Beijing ook toe dat een hoop andere Afrikaanse landen, waaronder Oeganda en Tanzania, bepaalde producten belastingvrij mochten exporteren naar China.
  • China ziet vooral potentieel in de Afrikaanse landbouw, dat momenteel garant staat voor 23 procent van het Afrikaanse BBP. Een Afrika met voldoende voedsel kan voldoende extra landbouwproducten produceren die naar China geëxporteerd kunnen worden. China zou voor die producten zelfs aparte prioritaire handelslanen openhouden.
  • Recent bleek echter dat na de vele investeringen in infrastructuur in Afrika, bepaalde projecten en landen in schulden raakten en China niet konden terugbetalen. De investeringen zitten daarom in een dalende lijn.
  • De VS is bereid om in dat ontstane gat te springen en zelf meer geld te lenen aan Afrikaanse landen ten koste van Chinese invloed.

(fjc)

Meer