Afrika: Europese invloed taant, Rusland en China winnen

Een reeks cijfers en vaststellingen tonen dat het Afrikaanse continent – ooit een Europees machtsbastion – stilaan maar zeker opschuift van Europa richting Rusland en China.

Waarom is dit belangrijk?

In 2017 noemde de Franse politicus Jean-Louis Borloo Afrika al "de belangrijkste gebeurtenis uit de geschiedenis van de mensheid“. Afrika zal binnen 25 jaar 2,5 miljard mensen tellen. -Op het Afrikaanse continent zal dan 40 procent van de wereldbevolking wonen. 40 procent van die mensen zullen jonger zijn dan 20 jaar. Ook de top 10 van ’s werelds snelst groeiende steden ligt volledig in Afrika.

In het nieuws: De Franse president Macron trekt vandaag voor een vierdaags bezoek naar Centraal-Afrika. Daar zal hij naast Gabon en Angola ook te gast zijn in de Democratische Republiek Congo en in Congo-Brazzaville.

Verlies aan Franse invloed

  • Frankrijk was dankzij zijn koloniale geschiedenis en zijn nauwe economische en culturele banden met veel Afrikaanse landen lange tijd een dominante macht in Afrika. De laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat Frankrijk zijn invloed op het
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer