Historische Chinese lancering die SpaceX de loef moest afsteken, mislukt

Het Chinese ruimtevaartbedrijf Landspace probeerde woensdag voor het eerst een door methaan aangedreven raket de ruimte in te schieten.

Waarom is dit belangrijk?

Een aantal bedrijven, waaronder Elon Musks SpaceX, probeerden de voorbije jaren om raketmotoren te ontwikkelen die aangedreven worden door op methaan gebaseerde brandstof. Volgens wetenschappers geniet het goedje een aantal voordelen tegenover klassieke raketstuwstoffen.

De essentie: Woensdagochtend rond 9.30 uur Belgische tijd werd een poging gedaan om de Zhuque 2, vertaald naar ‘Vermiljoenvogel 2’, in een baan rond de aarde te krijgen.

  • Aanvankelijk leek het erop dat de lancering zou lukken. In filmpjes die op Chinese sociale media werden gedeeld, is te zien hoe de raket de lucht in vliegt.
  • De eerste rakettrap zou naar behoren hebben gewerkt. Maar tijdens de tweede fase van de vlucht zou er iets zijn misgelopen. Dat bleek uit beelden die op sociale media lekten, maar die intussen zijn verwijderd.
  • Wat ook opviel, was dat Landspace geen aankondiging maakte na de poging. Het succes van lanceringen wordt normaal gezien kort nadat de lading een baan rond de aarde bereikt, aangekondigd.
  • Aan boord bevonden zich 14 satellieten voor commerciële doeleinden. Het lijkt er nu op dat die lading verloren is gegaan.

Concurrent van de overheid

Maar: Ondanks het falen van de Zhuque 2, wordt de lanceringspoging gezien als een historische gebeurtenis.

  • Niet alleen is dit de eerste poging om een methaanraket te gebruiken, ook is het de grootste private Chinese raket die tot nu toe de ruimte in moest gaan.
  • Zhuque 2 moest in staat zijn om ladingen tot 6 ton in een lage baan rond de aarde te plaatsen, tot een hoogte van 200 kilometer. Ladingen tot 4 ton moesten tot op hoogtes van 500 kilometer kunnen worden gebracht.
  • De raket is ontworpen om te concurreren met de Long March 5-raketten van het Chinese ruimteagentschap. Zowel de Zhuque 2 als de Long March 5 hebben een diameter van 3,35 meter.
  • Hoewel dat bij deze eerste lanceringspoging nog niet het geval was, moet de Zhuque 2 op lange termijn herbruikbaar worden. Er worden al testen uitgevoerd met herbruikbare raketmotoren.

(fjc)

Meer