China niet langer grootste buitenlandse schuldeiser van de Verenigde Staten

Sinds 2010 heeft China een totaalbedrag van meer dan 1.000 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties aangehouden. Maar de afgelopen zes maanden heeft de op één na grootste economie ter wereld meer dan 100 miljard dollar aan Amerikaans schuldpapier van de hand gedaan. Dat maakt van China niet langer de grootste buitenlandse schuldeiser van de Verenigde Staten. Vanwaar deze verkopen?

In mei bezat China 980,8 miljard dollar aan Amerikaans schuldpapier, wat een daling met 23 miljard dollar is ten opzichte van de maand ervoor, en met bijna 100 miljard dollar ten opzichte van een jaar geleden. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Financiën maandag.

Japan, dat zijn Amerikaanse schuld in mei tot 1.212 miljard dollar heeft gereduceerd, tegenover 1.218 miljard dollar in april, is nu de grootste buitenlandse schuldeiser van de VS. De totaalwaarde van Amerikaans schuldpapier in buitenlands bezit daalde van 7.450 miljard dollar in april tot 7.420 miljard dollar in mei.

Diversifiëren

De verkopen maken volgens financiële analisten duidelijk dat de Chinezen graag hun valutareserves willen diversifiëren.

Daar komt nog bij dat de reeks renteverhogingen van de Federal Reserve, die eerder dit jaar begon, de prijzen van Amerikaanse obligaties heeft doen dalen, wat ze ook weer minder aantrekkelijk maakt.

Zo heeft de Amerikaanse centrale bank in juni de rente nog met 75 basispunten verhoogd. En Wall Street verwacht over het algemeen een even grote verhoging voor de komende bijeenkomst in juli.

Waarom Amerikaanse schuld opkopen?

Waarom kocht China de voorbije 2 decennia eigenlijk zoveel Amerikaanse schuld op? Daar heeft het decennialange tekort op de Amerikaanse handelsbalans met China veel mee te maken.

De grootste economie ter wereld geeft meer uit aan ingevoerde goederen en diensten dan ze geld binnenrijft met de eigen uitvoer. Dat scenario voltrekt zich in nog extremer mate bij de handelsbalans met de Chinezen, de grootste exporteurs van de wereldeconomie. De Chinese overheid ontvangt Amerikaanse munten van Chinese firma’s die ze krijgen als betaling voor hun uitvoer. Die dollars gebruikt de Chinese staat onder meer om Amerikaanse obligaties te verwerven.

De basics: als een buitenlandse mogendheid zo’n staatsobligatie koopt, leent die geld uit aan de Amerikaanse overheid. Die laatste moet die som na een afgesproken periode terugbetalen. Daarbovenop ontvangt de schuldeiser interest op het voorgeschoten bedrag.

Olie

Een andere reden waarom China nog steeds zo’n groot deel van z’n portefeuille in ’s werelds reservemunt aanhoudt, is echter de oliehandel. Het grootste deel van de olietransacties wereldwijd wordt vereffend in greenbacks. En laat China nu net de grootste olie-importeur ter wereld zijn.

Daarbij merken we op dat nu voor het eerst Rusland, en niet Saoedië-Arabië, China’s belangrijkste olieleverancier is. Rusland heeft er, door de sancties die in het westen tegen het oorlogvoerende land zijn ingesteld, geen baat bij om in dollars betaald te worden voor z’n olie

(ns)

Meer