Rusland nu belangrijkste olieleverancier van China

De import van Russische olie door China is in mei met 55 procent gestegen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, nu er vanuit het Westen sancties genomen zijn tegen Rusland omwille van de inval in Oekraïne. 

Rusland is nu uitgegroeid tot China’s belangrijkste leverancier van ruwe olie. Volgens gegevens van Bloomberg importeerde China in mei vorig jaar bijna 8,42 miljoen ton ruwe olie uit Rusland, 28,5 procent meer dan in april. Tot nu toe werd Saoedi-Arabië beschouwd als de grootste oliepartner van de Volksrepubliek.

Voor zowel Xi Jinping als Vladimir Poetin is dit een lucratieve zaak: China kan goedkoop de ruwe olie opkopen die westerse klanten door de sancties niet meer willen. Rusland vult op die manier zijn oorlogskas. De totale waarde van de tussen de partners verhandelde ruwe olie bedroeg vorige maand 7,47 miljard dollar.

De westerse boycot en de lucratieve aankopen die China in Rusland als gevolg daarvan kan doen, wakkeren ook de vriendschap tussen de twee alleenheersers aan. Vorige week nog verzekerde Xi Poetin nogmaals dat China bereid was om “samen met Rusland wederzijdse steun te blijven verlenen inzake kwesties van soevereiniteit en veiligheid”.

(jvdh)

Meer