China bekijkt stopzetting aankoop Amerikaans schuldpapier

China bekijkt of het de aankoop van Amerikaans staatspapier stopzet of op zijn minst reduceert.  Dat meldt het persagentschap Bloomberg op basis van bronnen binnen de Chinese regering. Officials in Beijing hebben de vermindering na een onderzoek van de buitenlandse valuta-activa van het land geadviseerd.

Volgens China is de aankoop van Amerikaans schuldpapier minder interessant geworden. Dat komt omdat president Donald Trump dreigt met maatregelen. Die vindt dat de handelsrelatie tussen beide landen vooral China voordelen oplevert.

Ook Japan had eerder deze week al aangekondigd dat het de aankoop van buitenlands staatspapier zou gaan verminderen.

De rente op Amerikaans schuldpapier stijgt ondertussen voor de vijfde dag op rij. Die rente staat nu op haar hoogste niveau sinds maart.

China is de grootste eigenaar van buitenlandse obligaties voor een bedrag dat de 3.100 miljard dollar overstijgt. Meer dan een derde daarvan zijn Amerikaanse obligaties. Het land heeft al meerdere malen pistes onderzocht om die activa beter te diversifiëren.

Indien het bericht wordt bevestigd is dat vooral slecht nieuws voor de VS, dat  nu net nog meer schulden wil gaan maken om te betalen voor de belastinghervorming en ook de balans van de FED moet worden gereduceerd.

Een aantal financiële zwaargewichten op Wall Street waarschuwt nu al voor ‘een berenmarkt in obligatieland’, anderen denken dat na jaren van stimulus eindelijk het tijdperk van kwantitatieve verstrakking is aangebroken.