China moderniseert kernwapenarsenaal, ondanks recente toezegging om risico van nucleair conflict te verminderen

China heeft aangekondigd dat het “zijn kernwapenarsenaal om betrouwbaarheids- en veiligheidsredenen zal moderniseren”, terwijl het tegelijkertijd Moskou en Washington oproept om hun kernwapenvoorraden te verminderen.

Te midden van geopolitieke spanningen heeft China zich maandag aangesloten bij de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk – die elk over kernwapens beschikken – in een zeldzame gezamenlijke belofte om de risico’s van een kernoorlog te beperken. Een dergelijk conflict “kan niet worden gewonnen en mag nooit worden uitgevochten”.

“Gezien de verstrekkende gevolgen van het gebruik van kernwapens, bevestigen wij tevens dat kernwapens, zolang zij bestaan, moeten worden gebruikt voor defensieve doeleinden, afschrikking en het voorkomen van oorlog”, aldus de vijf naties. “Ieder van ons zal zijn nationale maatregelen ter voorkoming van het ongeoorloofde of onbedoelde gebruik van kernwapens handhaven en verder versterken.”

Tegenstrijdige boodschap

“Deze verklaring van vijf kernwapenleiders is welkom, maar gaat niet ver genoeg”, zei Rebecca Johnson, vicevoorzitter van de Campaign for Nuclear Disarmament en oprichter van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons. De dag na de gezamenlijke verklaring kondigde China aan dat het zijn kernwapens zou blijven moderniseren “om betrouwbaarheids- en veiligheidsredenen”. Een enigszins tegenstrijdige boodschap, hoewel de toezegging van de vijf naties op geen enkel punt impliceert dat zij zullen denucleariseren.

“Kernwapens worden ook ouder. Wij moeten ervoor zorgen dat die van ons up-to-date zijn en ook als afschrikking kunnen worden gebruikt”, zei Fu Cong, de directeur-generaal van de afdeling wapenbeheersing van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken.

90% van de kernkoppen in de wereld

Het is moeilijk voor te stellen dat deze rechtvaardiging Washington zal overtuigen, dat China er regelmatig van beschuldigt zijn nucleaire arsenaal in hoog tempo op te bouwen. Het is een feit dat de betrekkingen tussen de twee naties niet op hun best zijn. Afgezien van de handelsspanningen is het vooral het standpunt van de Verenigde Staten, dat in het conflict met China de kant van Taiwan heeft gekozen, dat het kruitvat definitief zou kunnen doen ontploffen.

China wees er ook op dat Washington en Moskou nog steeds meer dan 90 procent van de kernkoppen in de wereld bezitten. “Zij moeten hun kernwapenarsenaal op een onomkeerbare en juridisch bindende manier afbouwen”, aldus Fu.

De vijf naties, die permanente leden van de VN-Veiligheidsraad zijn, zijn niet de enige met kernwapens. Israël, India, Pakistan en Noord-Korea hebben ze ook in hun arsenalen en deze landen hebben tot dusver geen bereidheid getoond om hun voorraden te verminderen. Ook Iran, dat ervan wordt verdacht een atoombom te willen ontwikkelen, staat al enige tijd in de belangstelling.

(am/ns)

Meer