China countert Amerikaanse invoerheffingen met depreciatie yuan

De Chinese economie vertraagt en de aangekondigde handelsoorlog met de VS dreigt die vertraging nog verder te accentueren. Om die reden heeft de Chinese regering besliste een reeks maatregelen door te voeren.

Eén daarvan is een massale injectie van liquiditeiten in het financiële systeem: 75 miljard dollar (63 miljard euro). Daarnaast komt er nog een pak maatregelen die de vraag en de economische groei moeten aanzwengelen.

De aankondiging heeft de negatieve tendens op de Chinese beurs op slag doen omslaan.

De Chinese munt yuan noteert ondertussen op zijn laagste niveau op 12 maanden. De yuan wordt door de Chinese monetaire waakhond gecontroleerd, al heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag verklaard dat ‘de koers van de yuan door de markten wordt bepaald’ en China niet bewust de devaluatie van zijn munt nastreeft. Dat ondanks dat de munt op luttele maanden tijd 10% van zijn waarde is kwijtgespeeld.

Het lijkt dus duidelijk dat de Chinezen de ontwaarding van de yuan als compensatie voor de Amerikaanse invoerheffingen inzetten.

Volgens Olivier Blanchard, de voormalig chief economist van het IMF, volstaat een devaluatie van de yuan met 7% om de effecten van de Amerikaanse invoerheffingen op 50 miljard dollar (+ de dreiging van 200 miljard dollar) aan Chinese producten te neutraliseren. 

Die strategie heeft nochtans een gevaarlijk precedent: in 2015 en 2016 haalden Chinezen hun geld massaal uit het land weg, waarna de munt instortte. De Chinese regering counterde de kapitaalvlucht toen door banken te verbieden nog netto kapitaalexport te organiseren. De Chinese regering wilde met die ingreep één van de laatste mazen in de strikte kapitaalcontroles dichten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20