China devalueert zijn munt: brengt de nakende handelsoorlog een valuta-oorlog op gang?

De Chinese munt yuan is vrijdag tot op zijn laagste niveau in de voorbije 12 maanden gedaald.  Sinds de maand april noteert de munt nu al 10% lager. Dat is een gevolg van de vrees voor de consequenties die een handelsoorlog zou hebben op de Chinese economische groei. Maar die handelsoorlog lijkt dus stilaan uit te monden in een valuta-oorlog.

De yuan is geen munt als de anderen en is zeker geen zwevende munt zoals de dollar of euro. Hij werd in 1948 geïntroduceerd tegen een vaste wisselkoers van 2,46 yuan per dollar. Sinds 2006 laat de overheid echter beperkte fluctuaties toe rond de officiële koers.

Die koers – de zogenaamde spilkoers – wordt elke ochtend vastgesteld door de Chinese centrale bank en is min of meer gelijk aan de slotkoers van de vorige dag. Dat geeft de bank de kans om in de loop van de dag in te grijpen om te voorkomen dat de wisselkoers meer dan 2% boven of onder deze ‘s ochtends vastgestelde spilkoers zou uitkomen. 

Vrijdag werd de spilkoers van de yuan voor de zevende opeenvolgende dag verlaagd tot 6,76 yuan voor één Amerikaanse dollar, een daling van ruim 0,9%. Het gaat om de grootste dagdaling van de spilkoers in 24 maanden.

Devaluatie = export stimuleren, maar…

De Chinese centrale bank wil op die manier een impuls geven aan de export. Dat is nodig omdat er sprake is van een vertraging van de groei van het Chinese bbp in het tweede kwartaal. Ook de industriële productie lijkt te stagneren. Tel daarbij de nakende handelsoorlog tussen de VS en China en donkere wolken pakken zich samen boven de Chinese economie.

Probleem is dat deze aanhoudende devaluaties een pervers effect hebben op investeerders. Die zijn al zeer beducht voor de Chinese schuldenberg die alle lagen van de Chinese economie treft: zowel privé-personen als bedrijven en de regio’s. Ze zijn evenmin de devaluatie van augustus 2015 vergeten, die voor grote onrust zorgde op de Aziatische financiële markten en een kapitaalvlucht op gang bracht. Gevolgen die de Chinese leiders deze keer tegen elke prijs willen voorkomen.

Chinese schuldenberg neemt ‘apocalyptische’ vormen aan

China heeft de voorbije jaren de gevolgen van de financiële crisis getracht te compenseren door massaal krediet te verschaffen aan de privé-sector.

Dit is waarschijnlijk de meest angstaanjagende grafiek die u ooit onder ogen kreeg en waarin is te zien dat de kredietverlening in alle grote economieën de voorbije jaren is gestegen, terwijl ze in China ‘apocalyptische vormen’ is beginnen aannemen.

De grafiek geeft aan ‘hoe China zich uit de financiële crisis leende’, door massaal geld beschikbaar te stellen voor gezinnen en bedrijven. 7 van elke 10 leningen wereldwijd werden de voorbije jaren in China verstrekt. Matt King van de Citi bank omschreef het recent nog als volgt:

“Volgens ons blijft de sterk presterende [aandelen-]markt dus een gevolg van een reeks technische ingrepen, eerder dan van gezonde grondbeginselen. We blijven dan ook overtuigd dat de recente kredietexplosie in China van een grotere betekenis is dan overal wordt aangenomen.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.