China beweert dat Amerikaanse ballonnen sinds 2022 meer dan tien keer het Chinese luchtruim hebben geschonden

Het ballonincident in de Verenigde Staten blijft voor diplomatieke spanningen met China zorgen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken beweert nu dat Noord-Amerikaanse ballonnen sinds 2022 meer dan tien keer het Chinese luchtruim hebben geschonden.

Waarom is dit belangrijk?

De Verenigde Staten hebben sinds begin deze maand al vier keer een vreemd object uit de lucht geschoten. Het land lijkt sinds de ontdekking van een Chinese (spionage)ballon in de ban te zijn van "ongeïdentificeerde vliegende objecten."

In het nieuws: Volgens Wang Wenbin, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, vlogen sinds begin 2022 Amerikaanse ballonnen meer dan 10 keer illegaal over China. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.

  • “Amerikaanse ballonnen dringen regelmatig illegaal het luchtruim van andere landen binnen”, merkte hij op tijdens een persconferentie in Beijing. “De VS moeten zich bezinnen en iets doen aan die wanpraktijken. Wij behouden ons het recht voor de nodige maatregelen te nemen om relevante incidenten aan te pakken.”
  • De uitspraken komen er nadat Chinese media gisteren meldden dat er een “onbekend vliegend object” gespot was boven Rizhao, een stadsprefectuur in het zuidoosten van de noordoostelijke provincie Shandong. Wang weigerde tijdens de persconferentie daarover details te delen.

Meer en meer onbekende objecten

Ufo’s spotten: Sinds de start van de maand hebben de Amerikanen al vier vreemde objecten neergeschoten.

  • Alles begon met de ontdekking van een Chinese ballon die onder meer boven de Amerikaanse staat Montana werd waargenomen. Na enkele dagen werd er beslist om het object neer te halen met een F-22. Volgens de Amerikanen gaat het om een spionageballon, terwijl de Chinezen blijven volhouden dat het een weerballon was.
  • Het voorbije weekend moest de Amerikaanse luchtmacht nog eens drie keer in actie komen om vreemde objecten uit de lucht te schieten, waaronder één boven Canada.
  • Het jongste wapenfeit dateert van gisterenavond. Omstreeks 22 uur onze tijd lieten de Amerikaanse autoriteiten weten dat het leger een vliegend object had neergeschoten boven het Huronmeer. Volgens de Amerikaanse regering vormde het object geen bedreiging voor de VS.
  • Tot nu was er heel wat onduidelijkheid over de jongste drie neergeschoten objecten, maar Chuck Schumer, de fractieleider van de Democratische partij in de Amerikaanse Senaat, zei in een interview met de televisiezender ABC dat het waarschijnlijk ook ballonnen waren. “Ze waren wel kleiner dan de Chinese ballon die we eerder hadden waargenomen”, voegde hij eraan toe. “Ze vormden ook een andere bedreiging omdat ze op dezelfde hoogte vlogen als commerciële vliegtuigen.”

(mah)

Meer