Opvallend bericht uit China na het ballonincident in de VS: onbekend object gespot boven de Chinese regio Rizhao

Er lijkt maar geen einde te komen aan de berichten over “vreemde objecten” in de lucht. Nadat de Verenigde Staten (VS) de voorbije dagen al drie keer zo’n object uit de lucht hebben geschoten, melden de Chinese staatsmedia nu dat de Chinese regering op het punt staan hetzelfde te doen met een toestel dat ze hebben gespot boven Rizhao.

Waarom is dit belangrijk?

De berichten over een vreemd object in het Chinese luchtruim komen er nadat de Verenigde Staten eerder deze maanden een ballon die afkomstig is uit China hebben neergeschoten. Volgens de Amerikaanse regering was het een spionageballon.

In het nieuws: De Chinese autoriteiten hebben in het luchtruim boven Rizhao, een stadsprefectuur in het zuidoosten van de noordoostelijke provincie Shandong, een “onbekend vliegend object” ontdekt. Volgens de Chinese staatskrant Global Times worden er voorbereidingen getroffen om het object neer te halen.

  • De autoriteiten verzoeken de vissers in het gebied om de nodige beschermende maatregelen te nemen.

Meer vreemde objecten

Opvallende timing: Het Chinese bericht springt in het oog omdat het volgt op het ballonincident in de VS.

  • Het Amerikaanse leger heeft op 4 februari een Chinese ballon uit de lucht geschoten. Volgens de overheid werd die gebruikt voor spionage. China blijft volhouden dat het een weerballon was.
  • Dat zorgde voor diplomatieke spanningen tussen de twee landen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had een reis naar Beijing gepland, maar annuleerde die uiteindelijk na de eerste berichten over een Chinese spionageballon in het Amerikaanse luchtruim.

Meer vreemde objecten: De voorbije twee dagen heeft de Amerikaanse luchtmacht nog twee vreemde objecten boven de VS en Canada neergeschoten. Het is nog niet duidelijk of die ook afkomstig zijn uit China.

  • “Het zou voor mij niet verstandig zijn om op dit moment te speculeren over de oorsprong van het object”, zei Anita Anand, de Canadese minister van Defensie, zaterdag nadat een Amerikaanse F-22 het object boven Yukon, het noordwestelijke regio van het Noord-Amerikaanse land, had neergeschoten.

Meer