Dit is hoe China wil verzekeren dat de LNG-kraan open blijft

De Chinese honger naar vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) groeide vorig jaar in recordtempo: in 2021 nam de vraag met 18 procent toe naar 78,9 miljoen ton, waardoor het land Japan inhaalde als grootste importeur. En om te verzekeren dat het gas blijft vloeien, sluit China steeds meer contracten van lange duur.

39 procent van de LNG die vorig jaar door China werd geïmporteerd, is afkomstig uit zogenaamde spot contracts, ofwel deals om een grondstof meteen te kopen aan het huidige tarief. Maar door dat soort contracten te gebruiken, is er geen zekerheid op de langere termijn. Om die reden sluit China steeds meer contracten van lange duur af, waarbij deals tussen de tien en twintig jaar worden gesloten. 

In totaal werden vorig jaar 23 langetermijncontracten getekend, die ervoor moeten zorgen dat China maar liefst 27 miljoen ton LNG zal krijgen in de komende jaren. De meeste daarvan werden ondertekend door drie Chinese staatsbedrijven: China National Petroleum Corp., CNOOC en China Petrochemical. Maar ook kleinere spelers, zowel regionale regeringen als private bedrijven, beginnen de voordelen van langetermijncontracten in te zien.

America koploper

Volgens berichtgeving van Nikkei Asia wordt 75 procent van het bestelde gas aangeboden door verkopers in slechts drie landen: de Verenigde Staten (VS), Qatar en Rusland. De VS zou de absolute koploper zijn: Chinese bedrijven tekenden van januari tot april vorig jaar tien contracten bij Amerikaanse entiteiten, die in totaal zo’n 14 miljoen ton LNG zullen leveren.

Qatar wil de LNG-productie in de komende jaren ook flink uitbreiden. Tegen 2026 wil het de exportcapaciteit opdrijven, van 77 miljoen ton naar 110 miljoen ton. China importeert momenteel zowat 11 procent van al zijn LNG uit de Golfstaat. 

Ten slotte is er nog Rusland: sinds het buurland Oekraïne in februari binnenviel, kijkt de regering van dictator Vladimir Poetin steeds meer richting het Oosten om zijn LNG te ontladen. Op 4 februari sloot het land nog een dertig jaar durende deal af met China, ongetwijfeld anticiperend op de westerse reactie op de toen al geplande oorlog.

Xi Jinping wil energiesector een boost geven

De toenemende vraag naar langetermijncontracten komt volgens Mika Takehara, onderzoeker en analist bij Japan Oil, Gas and Metals National Corp., deels vanuit de Chinese overheid zelf. Xi Jinpings regering legde tijdens China’s jongste vijfjarenplan, een roadmap voor de economie, immers sterk de nadruk op het verzekeren van een stabiele energievoorziening.

“Als reactie op de recente stroomschaarste en gastekorten tijdens de winter geeft de regering grote staatsbedrijven de opdracht hun bevoorradingsketens te versterken en extra gas te verzekeren”, zei Takehara aan Nikkei Asia. Private bedrijven en regionale overheden zouden bovendien steeds meer op eigen houtje langetermijncontracten opzoeken, om zo hun voorraad te optimaliseren.

China’s vraag naar LNG wordt in de toekomst verwacht nog fors toe te nemen: tegen 2030 zou het land 130 miljoen ton per jaar nodig hebben. In 2040 kan dat zelfs nog stijgen naar 160 miljoen ton.

(kg)

Meer