Gasvoorziening: Shell stapt in ’s werelds grootste LNG-project

Shell, het grootste Europese olie- en gasbedrijf, is de jongste internationale onderneming die een belang neemt in ’s werelds grootste project voor vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) in Qatar.

Shell zal een belang van 6,25 procent nemen in het 29 miljard dollar kostende project via een joint venture met het staatsbedrijf QatarEnergy. Dat liet het dinsdag in een verklaring weten. Het maakte de financiële voorwaarden van de overeenkomst niet bekend.

Shell is het vijfde internationale bedrijf dat zich in de afgelopen maand bij het Qatarese project heeft aangesloten, bericht de zakenkrant de Financial Times. Het voegt zich bij andere industriekleppers ExxonMobil, TotalEnergies, Eni en ConocoPhillips.

North Field East, zoals het gasveld heet, moet de LNG-exportcapaciteit van de Golfstaat opdrijven van 77 miljoen ton tot 110 miljoen ton in 2026. Qatar ontdekte het North Field al in 1971. Het deelt het veld, dat één van de grootste gasreserves ter wereld herbergt, met Iran.

“Vraag naar LNG zal verdubbelen”

Gas dat niet door enorme pijpleidingen – zoals het recent opgeschorte Nord Stream 2-project – kan worden doorgesluisd, moet worden afgekoeld tot een vloeistof, in een tanker worden vervoerd en vervolgens in speciale installaties opnieuw worden vergast.

In februari sprak Shell nog de verwachting uit dat de wereldwijde vraag naar dit vloeibaar gemaakte gas tot en met 2040 zowat zal verdubbelen: tot 700 miljoen ton, van 380 miljoen ton in 2021. De gasgigant voorzag toen vooral in Azië een enorme toename van de vraag naar LNG, omdat daar veel groeiende economieën zijn. Ook wordt het gebruik van (nog) meer vervuilende energiebronnen, zoals steenkool, er afgebouwd.

Zowel het Oekraïneconflict zelf als de stillegging van de Russische gasstromen naar Europese afnemers, maakte van LNG intussen ook een gegeerd energieproduct in Europa.

Race tegen de klok

Vanwege onder meer de zorgen over infrastructuur zou het minstens enkele jaren geduurd hebben voordat de EU-landen zelf een einde hadden kunnen maken aan hun afhankelijkheid van Russisch gas. Door de knip in de Russische gasleveringen, doorgevoerd door het Kremlin zelf, is dat proces ineens versneld.

Het wordt echter een race tegen de klok om de gasreserves gevuld te hebben tegen de kille herfst- en wintermaanden. Zo hebben landen die LNG produceren hun exportterminals reeds op volle capaciteit draaien en vergt het bouwen van nieuwe terminals, zoals in Duitsland, tijd. Bij ons is er overigens zo’n LNG-terminal in Zeebrugge.

(evb)

Meer