Explosie in gigantische LNG-fabriek VS geeft Europese energievoorziening flinke dreun

De LNG-terminal in het Texaanse Freeport, een van de grootste installaties voor vloeibaar aardgas (LNG) in de Verenigde Staten, zal na een explosie ten minste drie weken gesloten blijven. Dat is een klap voor Europa nu het continent meer Amerikaans gas wil invoeren om de afhankelijkheid van Russische energie af te bouwen.

Waarom is dit belangrijk?

De gasmarkt staat onder zware druk door Europese gasafnemers die Russisch LNG mijden omwille van de Russische invasie van Oekraïne, en door de heroplevende vraag in China.

Freeport LNG, dat ongeveer 20 procent van de LNG-verwerking in de VS voor zijn rekening neemt, maakte de sluiting woensdag laat bekend nadat het de schade aan de enorme installatie had vastgesteld. Dat berichten onder meer Reuters en de Financial Times.

De fabriek kan tot 2,1 miljard kubieke voet aardgas per dag (bcfd) verwerken, en kan op volle capaciteit 15 miljoen ton (MTPA) van het vloeibare gas per jaar uitvoeren. De Amerikaanse LNG-export bereikte vorig jaar een record van 9,7 bcfd, volgens de U.S. Energy Information Administration (EIA).

In maart vertrokken uit de Freeport-faciliteit 21 scheepsladingen, die naar schatting 64 miljard kubieke voet gas bevatten, naar bestemmingen in Europa, Zuid-Korea en China. In februari ging het nog om 15 ladingen, en in januari waren het er 19.

“Zal maar één ding betekenen: tekorten”

“Dit is een belangrijke productie-uitval bij een belangrijke Amerikaanse installatie”, zegt Alex Munton, van onderzoeksbureau Rapidan Energy, tegen Reuters. Freeport LNG verscheept ongeveer vier ladingen per week en een stillegging van drie weken zal minstens 1 miljoen ton LNG van de markt halen, klinkt het.

“Het zal maar één ding betekenen: tekorten. De concurrentie om spot LNG gaat de LNG-prijzen wereldwijd opdrijven”, oppert Munton.

De brand heeft woensdag vooral de Amerikaanse aardgasmarkten in beroering gebracht. Amerikaanse termijncontracten voor aardgasleveringen in juli werden woensdagavond verhandeld tegen ongeveer 8,17 dollar per miljoen Britse thermische eenheden, een daling van 12 procent ten opzichte van de afwikkelingsprijs van dinsdag. Handelaren bedachten namelijk dat de binnenlandse voorraden vast zouden komen te zitten op het vasteland, schrijft de FT.

De gevolgen zullen zich waarschijnlijk over Europa en de Aziatische markten verspreiden, opperen verschillende analisten.

Deal met EU

De Verenigde Staten willen dit jaar minstens 15 miljard kubieke meter extra vloeibaar aardgas (LNG) aan de landen van de Europese Unie leveren. Deze toezegging werd gedaan eind maart, bij een treffen tussen de Amerikaanse president Joe Biden en Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie.

Brussel zei ernaar te streven de jaarlijkse vraag naar Amerikaans LNG tegen het einde van het decennium met 50 miljard kubieke meter, wat overeenkomt met 4,8 miljard kubieke meter per dag, te verhogen.

(am)

Meer