Europese gasprijzen dalen met 20 procent door komst vloeibaar aardgas uit VS

De Europese aardgasprijzen zijn donderdag met meer dan 20 procent gekelderd. De sterke rally zou namelijk een vloot Amerikaanse ladingen vloeibaar aardgas (LNG) aangetrokken hebben. Ten minste tien schepen zijn op weg naar Europa, volgens gegevens van persagentschap Bloomberg.

Waarom is dit belangrijk?

De gasprijzen in Europa zijn dit jaar door verschillende redenen meer dan verzesvoudigd. Als oorzaak van die prijsstijging wijzen veel analisten naar Rusland, dat de aardgasstromen beperkt via een belangrijke doorvoerroute naar Duitsland. Ook vertraagde onderhoudswerkzaamheden en uitval van elektriciteitscentrales hebben tot de stijging bijgedragen.

Nog eens twintig schepen lijken de Atlantische Oceaan over te steken, maar moeten hun eindbestemming nog aangeven. De Amerikaanse ladingen vloeibaar aardgas zullen de lagere stromen uit Rusland, Europa’s belangrijkste gasleverancier, helpen compenseren.

Weersvoorspelling

De prijzen daalden ook toen de weersvoorspellingen voor Noordwest-Europa milder werden, met temperaturen die volgende week naar verwachting boven de seizoensnormen zullen stijgen.

De Nederlandse prijs voor front-maand gas daalde in Amsterdam met maar liefst 22 procent tot 135,03 euro, waarmee de stijgingen van deze week teniet werden gedaan. De lagere gasprijzen hebben ook de elektriciteitsprijzen gedrukt. Zo is de Duitse elektriciteit voor volgend jaar met 15 procent gedaald tot 277 euro per megawattuur, de grootste daling sinds 7 oktober. Het Franse contract voor februari daalde met 24 procent tot 775 euro per megawattuur, na een record van meer dan 1.000 euro op dinsdag.

Uitstekende bestemming

De prijzen in Europa liggen dertien keer hoger dan in de VS en de markt wordt ook verhandeld tegen een zeldzame premie ten opzichte van Azië. Hierdoor is ons continent een uitstekende bestemming is voor LNG.

(mah)

Meer