Hoge energieprijzen treffen ook de beleggers: meer dan de helft gaat minder sparen of beleggen als die prijzen niet dalen

Niemand blijft gespaard van de hoge energieprijzen. En dat heeft een impact op ons spaar- en beleggingsgedrag. Doordat we meer geld opzij moeten zetten om de energiefactuur te betalen, kunnen we minder sparen of beleggen. Uit de beleggersbarometer van de grootbank ING blijkt dat 52 procent van de beleggers minder gaat sparen of beleggen als de energieprijzen niet dalen.

De afgelopen maanden zijn de energieprijzen fors gestegen. De kans dat er snel een ommekeer komt, is overigens zeer klein. Zo zal de temperatuur in verschillende Europese hoofdsteden deze week onder de 0 graden zakken. Daardoor zal de vraag fors toenemen. Dat terwijl er nog steeds problemen zijn aan de aanbodzijde. Zo beperkt Rusland bijvoorbeeld de aardgasstromen via een belangrijke doorvoerroute naar Duitsland.

Stijgende energieprijzen

Ook de beleggers kijken niet bepaald door een roze bril naar de toekomst als we het over de energieprijzen hebben, leert de beleggersbarometer van ING. Daaruit blijkt dat 67 procent van de beleggers verwacht dat de aardgasprijzen in de komende 12 maanden zullen stijgen, terwijl 15 procent een daling in het verschiet stelt. Eenzelfde geluid wat de elektriciteitsprijzen betreft: 73 procent verwacht een stijging en amper 12 procent een daling.

67 procent verwacht ook dat de diesel- en benzineprijzen verder zullen stijgen in 2022. Slechts 12 procent is ervan overtuigd dat er prijsdalingen aan de horizon lonken.

De beleggersbarometer toont ook aan dat 66 procent van de beleggers verwacht dat de energieprijzen verder zullen oplopen als gevolg van de groene transitie. Amper 8 procent denkt dat die transitie tot goedkopere energie zal leiden.

Minder sparen en beleggen

Hoe dan ook heeft de hausse van de energieprijzen een impact op hoe we sparen en beleggen. Als de prijzen voor gas en elektriciteit zo hoog blijven, zal 47 procent van de Belgen minder uitgeven aan andere goederen of diensten, terwijl 38 procent dat zeker niet zal doen. Daarnaast zegt 52 procent van de beleggers dat hij of zij bij blijvende hoge energieprijzen minder zal sparen en beleggen, terwijl 36 procent daar niet aan denkt.

Door de hoge energieprijzen letten we wel meer op ons energieverbruik. 73 procent van de respondenten zegt op zijn verbruik te letten, terwijl 8 procent dat niet doet. De hoge diesel- en benzineprijzen is volgens 43 procent van de Belgen ook een reden om minder met de auto te rijden.

35 procent ziet economie aantrekken

Tot slot toont de beleggersbarometer ook aan dat de belegger opnieuw wat optimistischer is over zijn beleggingsportefeuille. Slechts 19 procent van de bevraagde beleggers moest de afgelopen drie maanden tevreden zijn met een lager rendement.

Wat de toekomst betreft, blijven de beleggers toch wat voorzichtiger: 35 procent van de respondenten ziet de economie in de komende maanden aantrekken, het laagste cijfer sinds april. Ongeveer een derde vreest dat de conjunctuur zal afkoelen en daar zijn de stijgende coronacijfers wellicht niet vreemd aan. Wat de beurs betreft, eenzelfde onzekerheid. Zo verwacht 34 procent een stijging, terwijl 29 procent een daling vreest.

(lb)

Meer