Chili beperkt toerisme op het Paaseiland

De Chileense autoriteiten leggen sinds deze week beperkingen op aan mensen die het Paaseiland bezoeken. Dat eiland ligt op ruim 3.500 kilometer van de Chileense kust en is een van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld, maar is wel een trekpleister voor toeristen.

Het eiland is vooral bekend vanwege de honderden beelden (Moai) die er te vinden zijn.

Al wie tot het eiland wil worden toegelaten zal voortaan een retourticket en een hotelreservering of een uitnodiging van een lokale bewoner moeten voorleggen. De Rapanui, dat is de inheemse bevolkingsgroep van het Paaseiland, worden uiteraard van deze beperkingen vrijgesteld. Wie zich op het eiland wil vestigen moet kunnen bewijzen dat hij of zij familiebanden heeft met een Rapanui. Bezoekers kunnen voortaan ook nog slechts 30 dagen op het eiland verblijven, tegen 90 dagen vroeger.

Lokale bevolking klaagt 

Op die manier willen de Chilenen het milieu en de cultuur op het eiland beschermen. De voorbije 20 jaar is het aantal inwoners op het Paaseiland verdubbeld. Volgens de meest recente gegevens leven vandaag 7.750 mensen op een oppervlakte van 162 vierkante kilometer. Maar jaarlijks bezoeken ook 116.000 toeristen het eiland en die zorgen voor overlast, vooral met hun afval, maar ook door het overmatig verbruik van water en elektriciteit, zeggen de lokale bewoners.


© Shalvi Raj/ Unsplash

Ook Taj Mahal (India) en het eiland Boracay (Filippijnen) beperken toerisme

Ook andere landen beschermen steeds vaker hun toeristische sites. In India is het aantal Indiërs dat de Taj Mahal (foto boven) mag bezoeken teruggebracht tot 40.000 per dag. De site ontving tijdens de weekends en de feestdagen makkelijk tot 70.000 mensen. De beperking geldt niet voor buitenlanders die voor het bezoek omgerekend 13 euro moeten neertellen.

Op de Filippijnen werd in april aan toeristen de toegang tot het eiland Boracay (foto onder) voor 6 maanden verboden. Dat eiland is vanwege zijn witte stranden een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in de Filipijnen. De lokale autoriteiten willen tijdens die zes maanden een grote schoonmaakactie houden om het door het toerisme veroorzaakt afvalprobleem aan te pakken.  Hotels, resorts en restaurants lozen hun afvalwater direct in zee omdat er geen riolering op het eiland is.


© Hector Periquin/ Unsplash

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20