Checklist: tweedehands auto kopen

 

Op het ogenblik dat je het besluit hebt genomen om voor de eerste keer een gebruikte auto te kopen, en dat is met de huidige economische situatie niet echt moeilijk om je voor te stellen, dan dien je je te storten op de snel groeiende markt voor tweedehands auto. Een nieuwe auto kopen, is immers voor steeds meer mensen financieel niet meer haalbaar. Het aankoopproces van een tweedehands auto kan overigens wel worden gezien als een uitdaging, zeker als je dit nog nooit eerder hebt gedaan en niet ten prooi wilt vallen aan een gewiekste verkoper die met gladde verkooppraatjes je een barrel aan probeert te smeren tegen een woekerprijs.

schermafbeelding-2016-10-04-om-18-10-48De ideale gebruikte auto hoeft overigens niet per definitie ook het meest goedkope te zijn die je kunt krijgen bij een plaatselijke autodealer, of bij een particuliere verkoper die je wellicht online hebt gevonden. Op het ogenblik dat het brandstofverbruik van een tweedehands auto namelijk niet goed is en er bovendien nog regelmatig een heleboel onderhoud aan de wagen gepleegd dient te worden, dan kan dit voor je financiën een behoorlijk zware dobber betekenen. Een gebruikte auto kun je nu eenmaal niet vaak beschouwen als een degelijk investering, zelfs niet op de korte termijn.

Tweedehans auto betekent geen zekerheid

Zodra je op jacht gaat naar een tweedehands auto, dan is je doel om een goed presterende wagen te vinden die bovendien binnen je budget past. Dit budget omvat echter niet alleen de aanschafkosten voor de wagen maar eveneens de kosten om het voertuig rijklaar te maken, garanties en nog een heleboel andere zaken voordat je met een gerust hart de weg op kunt. Een gebruikte auto kan dan een enorme zegen, of een juist een gigantische nachtmerrie, blijken te zijn. Om te voorkomen dat je nachten wakker ligt van de staat van de gebruikte auto hebben we hieronder een aantal zaken op een rijtje gezet waar je op dient te letten bij de aankoop van een tweedehands voertuig.

Aandachtspunten bij de aankoop van een tweedehands auto

Er zijn een aantal zaken dat je moet proberen te vermijden op het ogenblik dat je op zoek gaat naar een tweedehands auto.

Vervangen onderdelen van de carrosserie

Indien er onderdelen van de carrosserie zijn vervangen, maar dit niet op een correcte manier is gebeurd, dan zul je dit doorgaans meteen kunnen zien. De meeste gebruikte auto’s zijn echter vaak uitgerust met onderdelen die zijn vervangen om doorgaan een kleine oneffenheid aan het voertuig wat minder op te laten vallen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn nadat de wagen betrokken is geraakt bij een verkeersongeval, en als gevolg daarvan de nodige schade op heeft gelopen die gemaskeerd dient te worden. Om die reden is het van cruciaal belang dat autodeuren en andere onderdelen van de carrosserie, net zoals de motorkap en de bagageruimte gelijkmatig zijn verdeeld en goed afsluiten.

Niet alle schade, en de herstelwerkzaamheden daarvan, zijn niet altijd duidelijk zichtbaar voor een leek. Dit geldt echter niet voor de meer voor de hand liggende ontsieringen, zoals de aanwezigheid van deuken, scheuren en krassen, die eenvoudig te herkennen zijn op de carrosserie en de laklaag. Indien je dan ook plotseling onregelmatigheden waarneemt tussen de naden die langs de autodeuren, de spatborden of motorkap aanwezig zijn, dan wil dit in de regel zeggen dat de wagen meer mee heeft gemaakt dan de verkoper je in eerste instantie wilde doen geloven. In dit soort gevallen kun je dan ook beter direct afzien van de koop van deze tweedehandse auto omdat je hiermee een enorm risico loopt en de auto bovendien het gevraagde geldbedrag niet waard zal zijn.

Twijfelachtig interieur

Veel autoverkopers zullen altijd proberen om met het luxueuze uiterlijk van een gebruikte auto de koper te verleiden. Daarnaast kan een verkoper, door middel van het uitbundig aanprijzen van het interieur, eveneens gebruiken om het gebrek aan comfort en een minder fraai ontwerp op de manier proberen te verdoezelen. Als er scheuren, vlekken of andere beschadigingen aanwezig zijn in de auto die wat minder makkelijk vast te stellen zijn, dan kun je beter direct op zoek gaan naar een andere tweedehandse wagen. Door vooraf een soort analyse te maken van het interieur van een vergelijkbare wagen, aan de hand van foto’s van een nieuw exemplaar, kun je doorgaans een goed beeld krijgen van de oorspronkelijke staat van het interieur en de omvang van de slijtage aan het licht brengen.

Verder kun je uit de staat van bijvoorbeeld de bekleding van een gebruikte auto vast stellen of deze in het verleden te maken heeft gehad met waterschade, bijvoorbeeld als gevolg van een overstroming. Er zullen dan immers vlekken en verkleuringen te zien zijn op de bekleding op de plaatsen waar water heeft gestaan. Wanneer je dergelijke vlekken of verkleuring aantreft, dan dien je je goed te beseffen dat de auto waarschijnlijk ook te maken heeft gehad met elektrische problemen. Anderzijds kan een erg nieuwe bekleding eveneens een manier zijn om te verdoezelen dat de auto vroeger te maken heeft gehad met enige vorm van waterschade.

Door het interieur van een gebruikte auto grondig te bestuderen kun je verder een goede beoordeling maken van het comfort en de kwaliteit van de materialen die zijn gebruikt. Uiteraard kun je tijdens een dergelijke inspectie eveneens achterhalen of er nog extra opbergmogelijkheden in de wagen aanwezig zijn die je op het eerste gezicht nog niet had ontdekt.

Te mooie financieringsaanbiedingen van de verkoper

schermafbeelding-2016-10-04-om-18-11-29Het financieren van een auto is vandaag de dag kinderspel en een heleboel verkopers zijn dan ook uitermate bereid om je hierbij van dienst te zijn. Zodra je interesse hebt getoond in een gebruikte auto zullen veel verkopers je dan ook aanbieden om het financieringsproces te vergemakkelijken door het aanbieden van een lening tegen de beste rente die je je maar kunt bedenken. In eerste instantie lijkt dit erg aardig, maar toch kun je beter op je hoede zijn als dit gebeurt. Een verkoper van gebruikte auto’s fungeert in dit geval namelijk als tussenpersonen en hoopt waarschijnlijk op een interessante commissie als je ingaat op zijn aanbod om voor de betaling van de auto een lening af te sluiten.

Zodra een verkoper van een tweedehands auto je bovendien een  lening aanbiedt met een rente die te mooi is om waar te zijn, dan doe je er absoluut verstandig aan om extra op je hoede te zijn. Zo bieden sommige verkopers je een extreem lage, of helemaal geen, rente aan als je via hun bedrijf de financiering van het voertuig regelt. Zeker als je voor de eerste keer een tweedehands auto koopt, en bovendien geen indrukwekkende leengeschiedenis hebt, is het oppassen geblazen voor speciale financieringsaanbiedingen. In een heleboel gevallen kun je dan namelijk te maken krijgen met een enorme aanbetaling en een hoge maandelijkse aflossing. Voor je het weet kan een leuke aanbieding dan ook al snel veranderen in een gigantische financiële verplichting waar je voor een lange tijd aan vast zult zitten. Het is zelfs mogelijk dat een dergelijk leencontract misleidende voorwaarden hanteert en er bijvoorbeeld extra kosten verbonden zijn aan deze vorm van financiering.

Om die reden is het goed om je altijd goed te oriënteren en tarieven van banken en andere financiële instellingen te vergelijken voordat je in gaat op de financieringsaanbieding van de verkoper en je handtekening zet onder de leenovereenkomst die je wordt aangeboden. Vaak blijken reguliere kredietverstrekkers een gunstiger alternatief te kunnen bieden voor de financiering van je tweedehandse auto omdat de rente meestal enkele procenten lager zal liggen dan die van de geldschieter die de autoverkoper op het oog had.

Opdringerige verkopers

Als koper van een gebruikte auto is het altijd zaak om je emotionele- en impulsieve beslissingen in de hand te houden. Door wat onderzoek te doen in de wereld van de gebruikte wagens kun je een goed beeld krijgen van de prijzen en dus beter beoordelen wanneer een auto als een koopje kan worden beschouwd. Hierbij mag je echter niet vergeten dat de klant altijd koning is en je dus gerust een verkoper mag vragen om je de beste deal voor te schotelen.

Vooraf dien je voor je zelf duidelijke grenzen bepalen ten aanzien van de prijs die je voor een tweedehands wagen wilt betalen, is een prima basis voor de onderhandelingen die je met een verkoper zult gaan voeren. Maar om die marges te kunnen bepalen dien je wel eerst op de hoogte te zijn van de bodemprijzen, zoals die onder andere te vinden zijn op een heleboel autoverkoopwebsites.

Evenals de autofabrikanten, zullen ook de dealers, graag gebruikmaken van advertenties met speciale kortingen en/of inruilacties op tweedehands auto’s om op die manier meer klanten naar zich toe te trekken. Voordat je een bezoek gaat brengen aan een verkoper van gebruikte auto doe je er verstandig aan om op diens website na te gaan welke acties er op dat moment gelden en welke daarvan aantrekkelijk voor je kunnen zijn.

Gemanipuleerde kilometerstand

Het gemiddelde aantal kilometers op de kilometerteller van een tweedehands auto schommelt rond de 10.000 per jaar. Op het moment dat de kilometerteller niet evenredig met de leeftijd en het uiterlijk van de gebruikte wagen overeenkomt, dan is kan er iets niet in de haak zijn. Om wat meer bevestiging van dit vermoeden te krijgen, kun je letten op de volgende zaken:

  • een auto die van tijd tot tijd over snelwegen heeft gereden, zal zeker een heleboel, grotere of kleinere, beschadigingen op hebben gelopen, bijvoorbeeld door steentjes, aan de voorzijde van de auto (op de motorkap, bumper en grill). Bij een auto die niet veel kilometers heeft gereden is het niet waarschijnlijk dat er dergelijke duidelijke tekenen zichtbaar zullen zijn aan het oppervlak, zoals slijtageplekken en scheuren. Indien een dergelijke auto wel dit soort beschadigingen heeft, dan kan dit betekenen dat er met de kilometerteller is geknoeid.
  • Een tweedehands auto waarin je duidelijk slijtage waar kunt nemen aan één of meerdere gordels, de rubbers op de pedalen en aan het stuurwiel, dan kun je er bijna zeker van zijn dat dit voertuig veelvuldig is gebruikt. De auto zal dan ook een heleboel kilometers hebben gemaakt.
  • De verslagen die zijn gemaakt van alle onderhoudswerken aan de auto kunnen je eveneens helpen bij het beoordelen van de kilometerstand. Elke erkende garage zal immers iedere onderhoudsbeurt nauwkeurig rapporteren. Bovendien zal bij elke onderhoudsbeurt de kilometerstand op dat moment worden genoteerd.

Zwaar stuurmechanisme

Het kopen van een gebruikte auto met een versleten stuurmechanisme of beschadigde koppeling is niet alleen op financieel vlak niet erg verstandig, maar ook is het ronduit gevaarlijk te noemen. Om zeker te weten dat de tweedehandse auto, die je wilt kopen ook werkelijk vlot en probleemloos stuurt, hoef je alleen maar de volgende handelingen uit te voeren:

  • laat de motor van de auto stationair draaien en plaats het stuurwiel alsof je wilt gaan rijden. Vervolgens luister je of je geen vreemde geluiden hoort die kunnen wijzen op te veel speling. Ook een hevig kloppend geluid kan erop duiden dat er iets niet in orde is met deze auto.
  • op het moment dat je de auto meeneemt voor een proefrit en je op een gladde, vlakke weg rijdt, dient het stuur niet te gaan trillen en moet je niet voortdurend bijsturen omdat de auto niet goed is uitgebalanceerd. Dit kan immers betekenen dat er problemen zijn met de aandrijfriem, de banden, de vering of het frame van het voertuig, met als gevolg dat je waarschijnlijk te maken zult gaan krijgen met hoge onderhoudskosten en dat is zeker niet wat wenselijk is als je een gebruikte auto hebt gekocht.

Storing dashboardverlichting

Dashboardverlichting kan feitelijk worden beschouwd als de ramen om die het innerlijk van de auto laten zien. Deze lichten geven je immers een live beeld van de prestaties die de auto levert en kunnen je dan ook helpen om zo efficiënt mogelijk te rijden. Indien een verkoper je dan ook vertelt dat een defect lichtje op het dashboard van de gebruikte auto geen groot probleem is, dan is minstens enige twijfel zeker op zijn plaats.

Om zeker te weten wat het oplichtende lampje op het dashboard je wil zeggen, dient de wagen immers door een erkend monteur met speciale apparatuur te worden uitgelezen. Pas dan kun je te weten komen wat de aangegeven foutcode werkelijk betekend. Door middel van speciaal onderzoek kan deze monteur namelijk de specifieke code achterhalen en tevens controleren of het probleem de moeite waard zal zijn om je zorgen te maken over de gesteldheid van de wagen. Zodra de dashboardlichtjes niet direct gaan branden als je de motor van de auto hebt gestart, of pas na enige tijd nadat het de contactsleutel is omgedraaid, dan kan dit zelfs een teken zijn dat de verkoper met het voertuig heeft geknoeid en geprobeerd heeft om een ​​probleem voor je te verbergen.

Onstabiele ophanging

Op het moment dat je een auto op een ongewone manier hoort tikken, dan dien je altijd op je hoede te zijn. Het tikkende dreunende geluid dat afkomstig is van de motor van een auto wordt dan ook door monteurs en ervaren autobestuurder enorm gevreesd. In het bijzonder als de auto nog niet is opgewarmd en je vreemde trillingen aan het stuurwiel voelt. Dit kan immers duiden op een probleem aan de voorzijde van het voertuig, zoals met de stuurinrichting. Anderzijds zullen trillingen die je voelt in de autostoel kunnen wijzen op een probleem in de achterkant van de wagen, bijvoorbeeld met een wiellager of een verslechterde toestand van één van de banden.

Controleer de schokdempers van een tweedehands auto schorsing door deze naar beneden te duwen en vervolgens snel weer los te laten. De schokdempers dienen op hun beurt steeds minstens één of twee keer zacht terug te veren Op het moment dat er meerdere terugveringen worden waargenomen, dan kan dit betekenen dat je te maken hebt met verweerde schokdempers. Je zult in dat geval te maken krijgen met het overmatig stuiteren en schokken van het voertuig, zelfs op een gladde ondergrond en bij een gematigde snelheid.

Wanneer je voelt dat de auto de neiging heeft om te gaan driften als je een bocht maakt, dan is dit een duidelijk teken dat de schokdempers van de wagen gerepareerd moeten worden. Indien je dan namelijk nalaat dan kan je auto gevaarlijk door gaan rollen. Bovendien, als de ophanging van de gebruikte auto versleten is, zal de kans toenemen dat je sporen op het wegdek achterlaat. Dit is een teken dat de ophanging niet goed is en dat niet alle banden op gelijke spanning staan.

In slechte staat verkerende uitlaat

schermafbeelding-2016-10-04-om-18-12-20Kopers van een tweedehands auto hebben de neiging om een ​​geslaagde proefrit als de controle van de prestaties van het voertuig te beschouwen. Hierbij vergeten ze echter om goed op de kleinste details te letten. Een van deze details is de uitlaat van de auto want ook dit onderdeel zal je op een indirecte wijze een heleboel kunnen vertellen over de inwendige gesteldheid van het voertuig. Door te letten op de verschillende rookpatronen kun je namelijk erg veel te weten komen over de staat van de gebruikte auto.

  • Een wolk witte rook tijdens het starten van de wagen wordt veroorzaakt door en is dus absoluut geen reden om in paniek te raken.
  • Zwarte rook die zichtbaar wordt nadat de auto op is gewarmd is een teken van een overmatig rijk mengsel van lucht en brandstof als gevolg van een vuile luchtfilter, een defecte zuurstofsensor of luchtmassameter. Deze onderdelen zijn echter tegen redelijke kosten te vervangen.
  • Blauwe rook is het resultaat van brandende olie. Om dit euvel te verhelpen dienen echter forse kosten te worden gemaakt.
  • Golvende witte rook wordt veroorzaak door een opgeblazen koppakking waardoor er water in de verbrandingskamer terechtkomt. Ook kan een beschadigde cilinderkop de veroorzaker van deze rook zijn. Om het probleem te verhelpen dien je diep in de buidel te tasten om de reparaties te betalen.

Op het moment dat je de rook die uit de uitlaat analyseert en merkt dat er helder witte of blauwe rook tevoorschijn komt, dan is dit voldoende reden om op zoek te gaan naar een ander voertuig. Deze auto laten repareren zal immers een heleboel kosten met zich meebrengen. Aan de andere kant lijkt zwarte, donker grijze of witte rook vaak geen groot probleem te zijn. Om de onderliggende problemen op te lossen zijn immers kleine tot matige reparaties noodzakelijk. De kosten die deze reparaties met zich meebrengen, zullen dan ook doorgaans gering tot matig zijn.

Autopapieren die niet volledig zijn

Het volledig ontbreken van service of onderhoudsdocumenten bij een tweedehands auto zullen de betrouwbaarheid en het verantwoordelijkheidsgevoel ten aanzien van de verkoper niet ten goede komen. Bovendien is het niet waarschijnlijk dat iemand een auto tegen een spotprijs van de hand doet op het moment dat deze nog in een extreem goede staat verkeert en dus ook weinig onderhoud nodig heeft gehad.

In het geval dat je nog steeds geïnteresseerd bent in een auto waarvan het papierwerk (deels) ontbreekt, dan is het aan te raden om een eigen onafhankelijke inspecteur naar het voertuig te laten kijken. Alleen een erkende monteur zal immers in staat zijn om de auto goed te beoordelen. Verder kun je ook nagaan of van wie het voertuig in het verleden is geweest, of er mislukte controles uit zijn gevoerd en of de auto eventueel in beslaggenomen is of zelfs als gestolen geregistreerd staat.

In de praktijk blijkt echter regelmatig dat het omkatten van een auto regelmatig gebeurt en dat verkopers er alles aan zullen doen om potentiële klanten tot een snelle aankoop te verleiden. Een auto omkatten betekent eigenlijk niets meer dan het stelen van de kentekenplaten van een voertuig om dit vervolgens op een ander exemplaar te plaatsen. Om die reden die reden zal dan ook de oorspronkelijke eigenaar van de omgekatte auto altijd aansprakelijk worden gehouden voor eventuele boetes of andere verplichtingen omdat de genoteerde kentekenplaat naar zijn persoon zal verwijzen. Voor de wet heeft deze persoon de overtreding immers begaan zolang niet duidelijk bewezen kan worden dat de feiten anders liggen.

Wanneer je een slachtoffer bent van een dergelijk misdaad, dan kun je niet alleen je auto, maar zeker ook een heleboel geld, kwijtraken op het moment dat de autoriteiten erachter komen dat je auto is omgekat. Zodra je echter voorzichtig omspringt met de papieren die bij je auto horen, en er eveneens op let dat alles in orde is als je een tweedehands exemplaar koopt, dan is er doorgaans niets om bang voor te zijn en hoef je je totaal geen zorgen te maken. Indien een verkoper bepaalde documenten, die standaard bij een auto horen te zitten, niet wil of kan overhandigen, kun je beter direct afzien van de koop. De kans dat je vroeg of laat in de problemen komt, is immers reëel.

Conclusie

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is het uit (laten) voeren van een grondig onderzoek voor de aankoop van een gebruikte auto, verre van ongewoon. Door extra waakzaam te zijn voordat je definitief overgaat tot de aanschaf van een tweedehands wagen kun je op de lange termijn veel plezier hebben. Het laatste wat je wilt als je een gebruikte auto hebt gekocht, is een kat in de zak vinden. Een barrel dat je voortdurend geld uit je zak blijft kloppen, zal dan ook niet als een droomauto worden gezien. Zelfs als je niet over een buitengewone mechanische kennis beschikt, dan kun je u nog steeds het nodige onderzoek doen voordat je een bezoek brengt aan een verkoper van gebruikte wagens. Indien je precies weet wat je wilt en waar je absoluut op moet letten tijdens de verkoop, dan zuil je veel sterker in je schoenen staan en minder kans lopen dat je een enorme miskoop doet/

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

14:00