Nina Schick is een auteur en gerenommeerd keynote speaker, gespecialiseerd is technologie en artificiële intelligentie. In 2020 publiceerde ze haar eerste boek, “Deep Fakes and the Infocalypse: What You Urgently Need to Know”. Schick is afgestudeerd aan de Universiteit van Oxford en de Harvard Kennedy School of Government. In de aanloop naar de beurs Cybersec Europe (op 19 en 20 april in Brussels Expo) deelde ze in een exclusief interview met Business AM haar visie op de impact van Artificiële Intelligentie (AI) op onze samenleving.
Is de angst om jobs terecht?
Nina Schick: “Die angst is gerechtvaardigd, omdat ik denk dat we een revolutie gaan zien van de arbeidsmarkt. En dit gaat niet over het automatiseren van gewone fabrieksjobs, waarbij dit soort verstoring al gebeurde. We hebben het over over bedienden: dus de automatisering van jobs van ontwikkelaars, grafisch ontwerpers, advocaten, scriptschrijvers, auteurs.”
“Ik denk dat bepaalde jobs of aspecten van jobs in industrieën geautomatiseerd zullen worden door AI, laten we eerlijk zijn. Maar ik denk ook dat het een misvatting is om te denken aan het aantal menselijke banen als eindig, en dat die banen die door AI worden ingenomen, niet kunnen worden vervangen.”
“Ik denk aan generatieve AI als hulpmiddel voor menselijke productiviteit, menselijke creativiteit, menselijke output, … Er is geen eindigheid aan menselijke productiviteit of activiteit. Dus ik denk dat dit zich gaat manifesteren in nieuwe jobs, andere jobs, meer jobs.”
Zie je deze technologie ook als wapen gebruikt worden?
“Er is geen twijfel dat deze technologie als wapen kan worden gebruikt. Want uiteindelijk is dit een verhaal over de mensheid. Dit is een verhaal over mensen en wat ze doen wanneer ze extreem krachtige hulpmiddelen tot hun beschikking hebben.”
“Wat we nu al zien is dat sommige mensen proberen om ongelooflijke dingen te doen. Zoals generatieve AI gebruiken om te pionieren met medisch onderzoek, om nieuwe medicijnen te vinden, om behandelingen voor kanker te vinden, om creativiteit toegankelijk te maken voor iedereen, om generatieve AI te gebruiken om onderwijs te personaliseren zodat mensen die geen toegang hebben tot het internet of onderwijs daartoe in staat zijn door de hulp van AI.”
“Maar er is absoluut geen twijfel dat dit zal worden gebruikt als een instrument voor desinformatie, als een instrument voor identiteitsdiefstal, als middel voor massafraude. Dus uiteindelijk is dit voor mij de perfecte belichaming of voorbeeld van de aard van de mensheid, met de ying komt de yang.”
Meer in ons dossier Cybersecurity
(evb)