Champagne ontsnapt aan chaos: uiteindelijk toch akkoord tussen champagnehuizen en druiventelers

Het is ze dan toch op het nippertje gelukt. Nadat vrijwel heel de zomer werd gebakkeleid over de maximaal toegelaten oogstrendementen, zijn de champagnehuizen en de wijnbouwers/druiventelers woensdag last minute tot een akkoord gekomen.

Tabel champagne akkoord
AAWE

En ook al moet deze laatste categorie serieus volume inleveren tegenover de vorige jaargangen (zie overzichtstabel), toch mag het akkoord als hun overwinning worden beschouwd: de overeengekomen 8.000 kilogram per hectare ligt immers dicht tegen hun bedrijfseconomische wensen, daar waar de handel en de grote merken wekenlang pleitten voor een drastische knip tot slechts 6.500 à 7.000 kilogram per hectare. 

Deze rendementsnorm die voor de oogst 2020 geldt, is goed voor het equivalent van ongeveer 230 miljoen flessen champagne, nog altijd een historisch laag volume.

Pyrrusoverwinning?

Maar toch kruipt er nog een addertje onder het gras. 

De vignerons mogen dus 8.000 kilogram per hectare oogsten, maar zijn voorlopig slechts zeker dat ze voor 7.000 kilogram per hectare worden betaald, bovendien in schijven.

In januari 2021 komt het uitvoerend bureau van het champagnecomité immers samen om pas dan de marktontwikkeling te evalueren.

Champagne-flessen
Isopix
  • Blijkt in januari dat de verkoop onder de 200 miljoen flessen is gezakt, wordt 7.000 kilogram per hectare de feitelijke officiële rendementsnorm en de ‘overbodige’ 1.000 kilogram per hectare die al werden geplukt, worden dan beschouwd als een ‘voorschot’ op de oogst 2021.
  • Haalt de verkoop echter de drempel van 215 miljoen flessen, dan wordt de opbrengst officieel opgetrokken tot 7.500 kilogram per hectare en verhuist de overblijvende 500 kilogram per hectare naar de oogst 2021. 
  • Herpakt de markt zich echter serieus en doorbreekt de verkoop de grens van 230 miljoen stuks, pas dan kunnen de vignerons straks hun volledige 8.000 kilogram per hectare benutten. 

Of dit optimistische cijfer gehaald zal worden, is echter zeer twijfelachtig. Covid-19 klauwt immers serieus in de Franse horeca en het toerisme, waardoor ook de champagneverkoop kelderde met 25 tot 30 procent. Vraag is of straks, in het traditionele feesttrimester oktober-december, de markt dit verlies voldoende zal compenseren, of de coronacrisis blijft hakken in de verkoop.

Meer