Certificering Fairtrade kan groot verschil maken; geldt zeker in crisissituaties

Boeren die deel uitmaken van coöperaties die door de organisatie Fairtrade zijn gecertificeerd, hebben uitzicht op een betere economische veerkracht, genieten een groter sociaal welzijn en kunnen profiteren van een sterkere ecologische duurzaamheid.

Dat blijkt uit een studie van Fairtrade en marktonderzoeker Mainlevel Consulting, gedurende de voorbije tien jaar uitgevoerd bij cacaoboeren in Ghana en bananentelers in Peru.

Verbetering

In vergelijking met hun collega’s die niet door Fairtrade werden ondersteund, bleken de leden van de gecertificeerde coöperaties op verscheidene vlakken een meerwaarde te creëren. “De normen en prijzen die door Fairtrade worden gehanteerd, blijken op de gecertificeerde boeren en hun gemeenschappen een positief effect te hebben”, merken de onderzoekers op.

De onderzoekers wezen erop dat de certificering de financiële situatie van de gezinnen van de aangesloten landbouwers sterk kan verbeteren. Daarbij wordt gewag gemaakt van onder meer hogere inkomsten, sterkere vangnetten bij mogelijke tegenslagen en hogere spaargelden.

Als voorbeeld wordt La Florida, een coöperatie van koffieboeren in Peru, genoemd. “De leden van La Florida bleken immers een inkomen te genereren dat 50 procent hoger lag dan de verdiensten van collega’s die niet door de certificering van Fairtrade werden gedekt”, wordt in het rapport naar voor geschoven.

Rechtvaardigheid

Er kan volgens de onderzoekers vooral in periodes van crisis een belangrijk verschil worden opgemerkt. “De inkomsten van de boeren hebben de voorbije jaren zwaar te lijden gehad door de impact van de coronapandemie, de klimaatverandering en de toenemende productiekosten”, merkt onderzoeker Tatjana Mauthofer, analist bij Mainlevel Consulting, op.

“Wij vinden dat iedereen een behoorlijke levensstandaard verdient”, benadrukt Peg Willingham, directeur van Fairtrade America, in een commentaar op de studie. “Het is niet meer dan rechtvaardig dat consumenten een prijs betalen die de basisbehoeften van de producent dekt en de mogelijkheid tot een menswaardig bestaan biedt.”

“Het is uiteraard bemoedigend dat de studie aantoont dat de acties van Fairtrade een positieve impact hebben op de boeren en hun organisaties en hen kan helpen financiële uitdagingen op te vangen, maar als er niet beter wordt betaald dreigt de vooruitgang in de strijd tegen armoede te zullen stilvallen en zelfs mogelijk teruggedraaid te worden.”

(ns)

Meer