Satellietbeelden moeten kredietwaardigheid Indiase boeren helpen inschatten

In India is de Icici Bank gestart met de verzameling en het gebruik van satellietbeelden van landbouwgronden. Die informatie moet de bank helpen om de kredietwaardigheid van de lokale boeren vast te stellen. De satellietbeelden laten de bank naar eigen zeggen om de reiskosten van zijn bankiers sterk terug te dringen.

Bovendien zou de informatie toelaten om in de huidige situatie, onder druk van de coronapandemie, sneller beslissingen over kredietverstrekking te nemen.

Complexe verplaatsingen

Icici Bank is de vierde grootste kredietverstrekker van India. De bank gebruikt satellietbeelden die door een externe partij worden genomen en geanalyseerd. Het systeem wordt door de instelling aangewend voor de toewijzing van landbouwleningen in vijfhonderd dorpen in het noorden van India. De bank koestert naar eigen zeggen plannen om de technologie naar 63.000 dorpen uit te breiden.

Indiase banken sturen traditioneel medewerkers op pad om de kredietwaardigheid van potentiële klanten te analyseren. Deze inspecteurs dienen daarbij echter vaak honderden kilometer te reizen om in vaak verafgelegen landelijke gebieden irrigatiesystemen, gewaskwaliteit en bodemstructuur te beoordelen.

Op basis van die inschattingen berekenen de banken de toekomstige inkomsten van de landbouwbedrijven. Aan de hand daarvan wordt over de toekenning van de leningen beslist.

‘De gegevens van satellietbeelden zullen helpen om kosten te besparen en de tijd die nodig is om leningen te verstrekken, in te korten,’ merkt Anup Bagchi, topman van de Icici Bank, op. ‘Dankzij de technologie is het mogelijk om op enkele dagen tijd een aanvraag voor een lening af te ronden. In het verleden nam een dergelijk proces tot vijftien dagen in beslag.’

Veertig variabelen

De technologie gebruikt meer dan veertig variabelen om de kredietwaardigheid van de landbouwer te beoordelen. In totaal beschikt de Icici Bank over een landelijke kredietportefeuille met een omvang van 7,7 miljard dollar. De satellietbeelden zouden voor ongeveer een derde van die portfolio worden toegepast.

Satellietbeelden worden wereldwijd voor een brede waaier activiteiten – van gewascontrole en geologie tot defensie en stadsplanning – gebruikt. Volgens Bagchi zal het programma de kwaliteit van de portefeuille van de bank op lange termijn kunnen helpen verbeteren.

Meer