Centraal-Europese leiders zeggen dat migratie niet de oplossing is voor bevolkingsafname

Centraal-Europese leiders hebben donderdag een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin zij zeggen dat immigratie niet het antwoord mag zijn op het dalende geboortecijfer in de Europese Unie. Ze roepen iedereen in de EU op om het gezinsbeleid onder de nationale bevoegdheid te houden.

De sterke anti-immigratiestandpunten van regeringen in Centraal-Europese landen als Hongarije – die bij veel binnenlandse kiezers populair zijn – staan in schril contrast met het beleid in de rest van het blok. Deze Centraal-Europese landen hebben ook bezwaar gemaakt tegen de kritiek van de EU op hun beleid inzake sociale kwesties zoals homorechten.

“Een groter aantal Europese kinderen is van essentieel belang om de christelijke cultuur en andere religieuze tradities van Europa voor toekomstige generaties te behouden”, betoogt de verklaring. Die werd ondertekend door de premiers van Hongarije, Polen, Tsjechië, Slovenië en de president van Servië, dat geen lid is van de EU.

“Migratie mag niet worden gezien als het belangrijkste instrument om demografische uitdagingen aan te pakken.”

Immigratie moslims als bedreiging

De Hongaarse premier Viktor Orbán, die volgend jaar verkiezingen in het vooruitzicht heeft, is steeds radicaler geworden in zijn sociaal beleid om zijn traditionele christelijke waarden te beschermen tegen het westerse liberalisme. Hij heeft sinds de machtsovername door de Taliban in Afghanistan ook zijn anti-immigratiecampagne opgevoerd.

Orbán, die de immigratie van moslims in Europa als een bedreiging voor de culturele identiteit van het continent beschouwt, bezocht woensdag met zijn Tsjechische collega Andrej Babis een stalen hek aan de grens van de EU met Servië.

Babis staat ook voor verkiezingen over twee weken en net als Orbán voert hij campagne op een sterk anti-migrantenplatform.

Geboortecijfer daalt sinds 2000

Uit cijfers van Eurostat blijkt dat het geboortecijfer in de Europese Unie al sinds 2000 daalt. In 2019 zullen er 1,53 geboortes per vrouw zijn. Dat is ruim onder de grens van 2,1 die voldoende wordt geacht om een daling van het bevolkingsaantal te voorkomen.

“De enige duurzame oplossing tegen het uitsterven van Europa is het verhogen van het geboortecijfer”, zei Babis tegen de demografische top in Boedapest, waar de Midden-Europese leiders hun gezamenlijke verklaring aflegden.

Terwijl de Midden-Europese economieën opkrabbelen van de pandemie, hebben bedrijven in de regio het moeilijk om arbeidskrachten te vinden omdat de arbeidsmarkten krapper worden.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20