Cathie Wood test een nieuw fonds uit en vergelijkt het met “Ark op steroïden”

Cathie Wood, die tijdens de coronapandemie veel faam verwierf dankzij de sterke prestatie van haar trackers (ETF’s), werkt aan een nieuw fonds. “Voor dat fonds gaan we een veel aggresievere strategie hanteren. Het is als het ware Ark op steroïden’, belooft de topbelegger.

Waarom is dit belangrijk?

Wood staat aan het hoofd van Ark Invest. Dat is een Amerikaans investeringsbedrijf dat ze in 2014 heeft opgericht. Intussen zijn Wood en haar bedrijf uitgegroeid tot een waar fenomeen in de beleggerswereld. De koers van de Ark Innovation ETF (ARKK), het vlaggenschip van Ark Invest, is in 2020 gestegen met maar liefst 152,5 procent. Dit jaar verloor de ETF weliswaar al 15 procent.

Wood wil met haar nieuw fonds blijven beleggen in innovatieve bedrijven, maar wil tegelijk gokken tegen grote benchmarks die ten prooi kunnen vallen aan de digitale disruptie.

“Ark op steroïden”

“De nieuwe portfolio die we uittesten kan je eigenlijk ‘Ark op steroïden’ noemen”, zegt Wood aan zakenzender CNBC. Op dit moment testen de werknemers van het investeringsbedrijf de nieuwe portfolio uit. Het is nog niet geweten wanneer het fonds beschikbaar zal zijn voor particuliere beleggers.

“Wij denken dat de grote benchmarks op lange termijn gepaard gaan met de grootste risico’s, omdat ze vol zitten met valstrikken, bedrijven die het in het verleden heel goed hebben gedaan, maar die ontwricht zullen worden door de enorme hoeveelheid innovatie die nu plaatsvindt”, aldus Wood.

Wood omschrijft deze bedrijven als bedrijven die tegemoet kwamen aan de eisen van aandeelhouders met kortetermijndoelstellingen door hun balansen als hefboom te gebruiken om dividenden uit te keren en aandelen terug te kopen. Als gevolg daarvan investeerden deze bedrijven niet genoeg in innovatie, volgens de bekende belegger.

Aandelen uit grote benchmarks shorten

“We zouden dus aandelen shorten die in de grote benchmarks zitten”, aldus Wood. Voorts zal ze met haar nieuwe portefeuille ook innovatieve aandelen inslaan wanneer andere beleggers die links laten liggen. Ze heeft het daarbij over de risk-off situatie. In zo’n situatie geven de beleggers de voorkeur aan minder risicovolle aandelen. Ze slaan dan voornamelijk aandelen in die dicht aanleunen bij de benchmarks.

“Ze laten ‘onze aandelen’ (lees: aandelen waarin ARK belegt) links liggen, die ofwel kleine delen van benchmarks zijn of niet in benchmarks zitten”, verduidelijkt ze. “Een uitgelezen kans voor ons, zoals we de voorbije dagen hebben ervaren, om die aandelen op te pikken.”

Wood erkent in het interview dat deze strategie gepaard kan gaan met enorm volatiele bewegingen, maar ze is ervan overtuigd dat de portfolio binnen vijf jaar als grote winnaar uit de bus zal komen. “De innovatieve bedrijven zullen hun opmars verderzetten, terwijl de oudere toonaangevende bedrijven van nu zullen wegkwijnen”, zegt ze.

Eerder deze maand zei Wood ook dat ze volop gelooft in het potentieel van artificiële intelligentie. Ze gelooft dat AI binnen tien jaar goed zal zijn voor een marktwaarde van 80 biljoen dollar.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20