Carrière maken en job ideeën als dierenvriend?

Indien je veel van dieren houdt en je wellicht al jaren droomt van een carrière die je samen met hen op zou kunnen bouwen, dan zul je uiteraard niet alleen naar je eigen voordelen en pleziertjes moeten kijken, maar ook absoluut uit dienen te gaan van de behoeften van deze trouwe vrienden. Op het ogenblik dat je een carrière met dieren op wilt bouwen, dan zijn er doorgaans wel een breed scala aan mogelijkheden waar je een keuze uit zou kunnen maken. Voordat je echter een definitieve keuze maakt op dit gebied is het essentieel dat je ruimschoots de tijd neem om elke optie grondig te onderzoeken. De beroepen waarbij je aan het werk bent met dieren zijn immers erg divers en zullen dan ook om een verschillende aanpak en opleiding vragen, maar ook voor uiteenlopende inkomsten kunnen zorgen. Verder kan het werken met bepaalde dieren met zich meebrengen dat je over speciale documenten dient te beschikken. Een keuze die voor de één uitermate geslaagd is, hoeft voor een ander helemaal geen garantie op succes te betekenen.

Dierenarts

Dierenartsen zijn gezondheidswerkers die medische zorg verlenen aan allerlei soorten dieren. Sommige dierenartsen zijn bovendien gespecialiseerd in het behandelen van huisdieren, vee, wilde- of laboratoriumdieren. Als dierenarts zou je onder andere kunnen werken in een dierenhospitaal of –kliniek. Vaak werk je daar samen met één of meerdere veterinaire technici en assistenten. Dierenartsen zijn echter de best betaalde leden van dit soort faciliteiten, maar dragen daarnaast ook de grootste verantwoordelijkheden en dienen de hoogste dierkundige opleiding te hebben gevolgd.

Als je wilt gaan werken als dierenarts dan is het in ons land een vereiste dat je de opleiding diergeneeskunde aan de universiteit met goed gevolg af hebt gerond. Nadat je af bent gestudeerd aan de faculteit voor diergeneeskunde zul je bovendien een officiële vergunning moeten aanvragen om daadwerkelijk aan het werk te mogen gaan. Hoewel een dierenarts in de regel een goed salaris erop nahoudt, zal niet iedereen die met dieren wil werken ook bereid zijn om een studie van minimaal zes jaar te volgen. Bovendien zul je niet alleen een heleboel tijd in de collegebanken door moeten brengen, maar ook de nodige stages te voltooien als je dierenarts wilt worden.

Veterinaire technicus

Veterinaire technici helpen één of meerdere dierenartsen bij het stellen van de juiste diagnose en het bepalen van de juiste behandeling van een dier. Ze worden in soms ook wel aangeduid als veterinaire technologen, hoewel er in de praktijk wel een aantal subtiele verschillen aan te wijzen zijn tussen deze twee beroepen. Veterinaire technologen voeren namelijk klinische- en laboratoriumprocedures uit en helpen dierenartsen bij het uitvoeren van bepaalde onderzoeken, maken röntgenfoto’s en bereiden de dieren voor die geopereerd dienen te worden. Om een ​​veterinaire technicus te kunnen worden, moet je uiteraard een erkend diploma behalen door een officieel veterinair technologisch programma te volgen en het daaraan gekoppelde examen met goed gevolg afleggen.

Veterinaire assistent

Veterinaire assistenten voeren een heleboel basis taken uit in een dierenartsenpraktijk of dierenkliniek. Hierbij kun je onder andere denken aan het:

  • voeden van dieren,
  • baden van dieren,
  • verzorgen van (geopereerde) dieren.

Verder zal een veterinaire assistent zorg dragen voor de reiniging en het in gereedheid brengen van de onderzoeks- en werkruimten in diergeneeskundige faciliteiten. In sommige gevallen zullen ze ook bloed afnemen en urinemonsters nemen van dieren die onderzocht en/of behandeld moeten worden. Dierenartsen en technici houden echter toezicht op hun werk en zullen dan ook altijd als eindverantwoordelijken worden beschouwd.

Er zijn vandaag de dag speciale opleidingen voor veterinaire assistenten. Deze opleidingen zullen doorgaans van middelbaar niveau zijn en slechts twee jaar duren. Tijdens de opleiding zal er zowel aan theorie als aan praktische ervaring ruimschoots aandacht worden besteed. Aan het einde van de opleiding zal een examen afgelegd dienen te worden om uiteindelijk met een officieel diploma aan de slag te kunnen gaan als veterinaire assistent.

Dierentrainer

Dierentrainers zijn mensen die opgeleid zijn om allerlei dieren, zoals honden, paarden en zeedieren te trainen om zich op een bepaalde manier te gedragen. Ze bereiden deze dieren voor op allerlei situaties, zoals het worden bereden, beveiligingstaken, het leveren van bepaalde prestatie, gehoorzaamheid of het verlenen van hulp aan mensen met een bepaalde beperking. Om in deze beroepsgroep te kunnen werken, heb je in de regel minstens een diploma van de middelbare school nodig. Voor een aantal specifieke trainingsactiviteiten wordt er zelfs vaak een hoger opleidingsniveau gevraagd. Er bestaan weliswaar een aantal opleidingen waar er met afzonderlijke certificaten wordt gewerkt, maar dat is niet altijd het geval.

Dierentrimmer

Een dierentrimmer zal zorg dragen voor een goed verzorgd uiterlijk van een dier. Ze wassen bijvoorbeeld de vacht en geven het dier eventueel ook een knipbeurt. Andere taken van een dierentrimmer kunnen zijn: het knippen van de nagels en het poetsen van de tanden van een dier. Als dierentrimmer kun je in dienst treden bij een bestaand bedrijf, zoals een dierenriemsalon, een dierenwinkel, een dierenkliniek of een dierenasiel, maar eveneens als zelfstandige aan de slag gaan. Om dierentrimmer te worden is het vaak voldoende om een kort durende cursus te volgen en voldoende werkervaring op te doen. Hoewel een dierentrimmer geen officiële papieren hoeft te bezitten, is dit vaak wel een pre om snel aan de slag te kunnen gaan en/of een eigen klantenkring op te kunnen bouwen.

Dierenasielhouder

Aan het opvangen van dieren zijn een heleboel wetten en regels verbonden in ons land. Om als dierenasielhouder aan de slag te mogen gaan, heb je dan ook een officieel diploma nodig. Verder zul je over de nodige vergunningen moeten beschikken voordat je een dierenasiel mag beginnen (zo moet je bedrijf bijvoorbeeld binnen het bestaande bestemmingsplan van je gemeente passen en zul je moeten beschikken over de juiste faciliteiten om de dieren naar behoren op te kunnen vangen en te verzorgen). Ook als je een dierenpension, of een uitlaatservice voor honden, wilt beginnen, zul je in de regel aan een heleboel van deze eisen en regels dienen te voldoen. Voordat je met een dergelijk bedrijf gaat beginnen, is het dan ook absoluut aan te raden om je goed in te laten lichten over de benodigde vergunningen en andere verplichte documenten.

Dierenverzorger

De dieren in bijvoorbeeld een dierentuin of kinderboerderij mogen niet door elke willekeurige medewerker worden verzorgd. Voor deze taak zijn dan ook gediplomeerde dierenverzorgers in dienst genomen. Een dierenverzorger is immers opgeleid om elk dier op een specifieke manier te huisvesten, te voeden en te verzorgen. Om als dierenverzorger aan de slag te kunnen gaan, dien je dus eerst een officieel erkend diploma te behalen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20