Cardano-oprichter reageert op het onderpresteren van zijn cryptomunt: “We hebben geen magische Cardano 2 nodig om te overleven”

De cryptomarkt maakte de voorbije maanden verschillende ups en downs mee. Cryptomunt Cardano (ADA) heeft echter sinds september geen rally meer gezien. Is het enthousiasme rond de “Ethereum killer” uitgedoofd of is het Cardano-team druk bezig met nieuwe updates?

Is de smart contract-munt Cardano (ADA) nog steeds de “Ethereum Killer”? Vele beleggers twijfelen daar de laatste weken serieus aan. In de zomer noteerde de cryptomunt, opgericht door voormalig Ethereum-medewerker Charles Hoskinson, geregeld forse rally’s. Dat kwam omdat Cardano-beleggers toen konden uitkijken naar de Alonzo-update, die smart contracts effectief beschikbaar zou stellen.

Maar sinds de Alonzo-update uitkwam op 13 september is het uitzonderlijk stil gebleven rond de cryptomunt. Dat is opvallend, want Cardano was er net in geslaagd om een plek binnen de top vijf grootste crypto’s volgens marktwaarde te bemachtigen.

Ondertussen duiken er verschillende andere cryptomunten op om de dominantie van Ethereum als beste netwerk voor dApps (gedecentraliseerde apps), proof-of-stake-mining en smart contracts te betwisten. Zo slaagde cryptomunt Solana er deze maand in om Cardano van de troon te stoten als vijfde grootste cryptomunt.

“Het enige legitieme alternatief voor Ethereum”

Vele beleggers beginnen te betwijfelen of Cardano in staat is om te kunnen blijven concurreren met Ethereum en opkomende munten zoals Solana en Avalanche.

Ontwikkelaars en ambassadeurs van Cardano reageerden dit weekend tenslotte op de felle kritiek. “De reden waarom de FUD (Fear, Uncertainty and Doubt, ofwel angst, onzekerheid en twijfel, red.) rond ADA zo luid is, is omdat Cardano het meest legitieme alternatief is voor het bestaande Ethereum-ecosysteem waar de hele industrie rond gebouwd is, en veel invloedrijke spelers zeer rijk heeft gemaakt. Ondanks dit blijft onze netwerkactiviteit toenemen”, meent Cardano-ambassadeur “Southrye” op Twitter.

Ook Cardano-stichter Charles Hoskinson zelf reageerde op de critici. “Ze zijn doodsbang omdat we geen magische Cardano 2 nodig hebben om te overleven. Het is een toekomstbestendig ontwerp en daar bouwen we samen met de sterkste en meest betrokken gemeenschap steen voor steen verder aan,” zei Hoskinson zondag op Twitter. Mogelijk is de sneer van Hoskinson gericht naar Ethereum 2.0, een nieuwe versie van het systeem dat proof-of-stake-mining wil implementeren.

“Minder praten, meer actie”

Hoe komt het dan dat er steeds minder beleggers geïnteresseerd zijn om te beleggen in Cardano?

Sinds de Alonzo-update zijn er nog steeds geen dApps gelanceerd op het netwerk van Cardano. Dat zou komen omdat Haskell, de codeertaal van Cardano, volgens velen te moeilijk is. De hulpmiddelen voor blockchain-ontwikkelaars zouden ook veel te ingewikkeld zijn om mee te werken, weet een programmeur op Reddit.

Cardano-beleggers eisen dat de ontwikkelaars “minder praten en meer actie ondernemen”, ondanks de aankondiging van verschillende projecten, zoals een samenwerking met het gedecentraliseerde bankprocotol MELD. Tijdens die samenwerking werd er voor 1 miljard dollar aan Cardano-munten ingezet voor blockchain-start-ups.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20