De Airbus A330 MRTT, de militaire variant van de A330, wordt gezien als een klein succesje. Al vijtien landen kochten in totaal 68 vliegtuigen, die kunnen ingezet worden als tanker of transportvliegtuig. Canada wordt nummer 16.
Canadese luchtmacht koopt Europees succesverhaal

Waarom is dit belangrijk?
Wie over defensie praat, heeft het meestal over de landmacht, luchtmacht of marine. Onderbelicht is vaak het logistieke luik van de verschillende componenten, dat een cruciale rol speelt bij operaties. Bij de luchtmacht is dat niet anders; transportvliegtuigen zijn cruciaal om materiaal te vervoeren voor missies, en tankervliegtuigen moeten zorgen dat ook de jets heelhuids ter plaatse raken, en daar kunnen blijven opereren. Daarnaast kunnen de vliegtuigen, als het weer omslaat zoals bijvoorbeeld in Afghanistan twee jaar geleden, dienen als evacuatiemiddel voor mensen en goederen.Negen nieuwe
In het nieuws: In totaal krijgt Canada negen nieuwe transport- en tankervliegtuigen.
- De Canadese luchtmacht zal vier nieuwe A330-MRTT (Multi Role Tanker Transport)-vliegtuigen kopen bij de Europese fabrikant Airbus. Die zullen de naam ‘CC-330 Husky’ krijgen, en dienen als vervanging voor de Airbus CC-150 Polaris. Daarnaast worden vijf A330-200-vliegtuigen die al in gebruik zijn worden geconverteerd naar de MRTT-versie. De deal kent een totaalwaarde van 2,1 miljard euro.
- De nieuwe A330-200’s worden gebouwd op de Airbus-site in het Franse Toulouse. Eens het ‘ruwe’ vliegtuig klaar is, rond halverwege 2025, gaat het naar het Spaanse Getafe, waar de conversie naar de MRTT-versie gebeurt. Het eerste toestel moet tegen 2027 afgeleverd worden aan de Canadese luchtmacht.
- De vliegtuigen zullen door Canada gebruikt worden in verschillende rollen. De vliegtuigen kunnen dienen als tanker, om andere vliegtuigen in de lucht bij tanken, maar even goed als transportvliegtuig. De Britse luchtmacht gebruikt een variant van de MRTT die tot wel 300 soldaten kan vervoeren, of tot 45.000 kilogram aan vracht. Ook kan het vliegtuig worden ingezet als medisch evacuatievliegtuig, en kan het twee Intensieve Zorgen-cellen en brancards meevoeren. Eén vliegtuig wordt in het wit gespoten, en zal gebruikt worden voor VIP-transport.
De essentie: De MRTT is een klein succesje.
- Met de MRTT werd een project gevonden waarin zowat alle grote Europese NAVO-lidstaten zich konden vinden. Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk kochten zelf vliegtuigen aan, verschillende andere landen (Nederland, België, Duitsland, Noorwegen en Luxemburg) richtten een zogenaamde Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet op. Die landen kochtten samen tien MRTT’s aan, en betalen eigenlijk voor het aantal benodigde vlieguren.
- Buiten Europa vond Airbus nog verschillende andere afnemers voor de vliegtuigen. Australië, Zuid-Korea, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië zijn daarbij enkele andere kopers. Naar de toekomst toe is een verdere internationale uitbreiding mogelijk, met onder meer de VS die de MRTT op het lijstje van mogelijke vervangers van de KC-135 Stratotanker zette.
Succesverhaal
Onderliggend: Andere Europese samenwerkingsprojecten was een minder mooi leven beschoren.
- De Airbus A330 MRTT lijkt zo steeds meer een succesverhaal te worden; een van de weinige van Europese bodem. Zo moest de Eurofighter Typhoon in de jaren 80 dé jet worden, waar elke Europese luchtmacht mee rondvloog. Na interne discussies verlaatte Frankrijk het project, en werkte het op eigen houtje aan de Dassault Rafale.
- Nieuwere international projecten liepen ook niet zoals het werd beoogd. De NH90-helikopter, die eigenlijk wat vanalles kan, maar weinig echt heel goed, werd aan 14 landen verkocht. Noorwegen besliste ze ondertussen al versneld uit dienst te nemen, omdat de helikopter toch niet zou voldoen aan de eisen van het leger. Australië besliste ze in 2022, na amper drie jaar dienst, in de hangars te laten staan, en kocht al nieuwe Sikorsky UH-60 Black Hawks als vervanging. Ook België kijkt om de helft van zijn NH90-vloot, de transportversie, te vervangen in de komende jaren.
- Ook de Airbus A400M Atlas-transportvliegtuigen kennen hun problemen. Het project kende heel wat vertraging en is veel duurder dan oorspronkelijk bedoeld. Bij aflevering bleek het vliegtuig vervolgens 12 ton meer te wegen dan gepland, en kon het maar 29 ton vervoeren, in plaats van 32. De Puma, een pantservoertuig van het Duitse leger, kan dus niet getransporteerd worden, bijvoorbeeld. Daarnaast staan de A400M’s bekend al redelijk onbetrouwbaar.