BYD, ooit bespot door Elon Musk, is nu ’s werelds grootste verkoper van elektrische auto’s: hoe kunnen we dit succesverhaal verklaren?

BYD, ooit bespot door Elon Musk, is nu ’s werelds grootste verkoper van elektrische auto’s: hoe kunnen we dit succesverhaal verklaren?
BYD – Getty Images

BYD, een Chinese fabrikant van elektrische auto’s, heeft in het laatste kwartaal van 2023 meer elektrische wagens verkocht dan concurrent Tesla. Wat is het geheim van het Chinese bedrijf?

In het nieuws: BYD heeft in het vierde kwartaal van 2024 meer elektrische wagens verkocht dan Elon Musks bedrijf.

  • De Chinese fabrikant verkocht 526.409 EV’s in die periode, tegenover 484.507 voor zijn Amerikaanse rivaal.
  • Over heel 2023 blijft Tesla echter aan de leiding: BYD verkocht 1,57 miljoen (+73%) EV’s in vergelijking met 1,81 miljoen (+38%) modellen voor Tesla. BYD legt hoe dan ook Tesla het vuur aan de schenen, want in het derde kwartaal was er al sprake van een inhaalbeweging.
  • Een laatste punt ter verduidelijking: als de hybride modellen van BYD worden meegerekend, staat de Chinese fabrikant weer ver aan kop, met 3,02 miljoen verkochte modellen (een stijging van 62% op jaarbasis).

Musk had het mis, niet Warren Buffett

Details: Een verrassing voor Musk.

  • In 2011 was de oprichter van Tesla absoluut niet bang voor wat toen een kleine fabrikant was. “Heb je hun auto gezien?” grapte Musk. “Ik denk niet dat het bijzonder aantrekkelijk is, de technologie is niet erg goed. En BYD heeft als bedrijf ernstige problemen op haar thuismarkt in China. Ik denk dat hun doel is, en terecht zou moeten zijn, om ervoor te zorgen dat ze niet sterven in China.”
  • Sindsdien is Musk volledig van gedachten veranderd: “Dat was jaren geleden. Hun auto’s zijn vandaag zeer competitief.”

De geheimen van BYD

De essentie: Hoe is BYD zo succesvol geworden?

  • BYD werd in 1995 opgericht door Wang Chuanfu in Shenzhen, in het zuiden van China, het technologisch centrum van het land. Aanvankelijk produceerde het Chinese bedrijf lithium-ionbatterijen. Dit was het eerste succes: de markt voor mobiele telefoons en vervolgens smartphones stond op het punt te exploderen.
  • BYD richtte zich in 2003 op de autosector. Twee jaar later lanceerde het bedrijf zijn eerste auto, de F3, met verbrandingsmotor. De eerste elektrische auto, de F3DM, kwam 3 jaar later, in 2008.
  • Datzelfde jaar investeerde Warren Buffett 230 miljoen dollar in BYD. Het was een echte boost voor het bedrijf: de schijnwerpers waren nu gericht op de Chinese fabrikant.
  • BYD had toen een concurrentievoordeel op de Chinese markt: zijn expertise in batterijen. Het bedrijf begon met het ontwerp van een LFP-batterij (lithiumijzerfosfaat), de Blade, ook al geloofde niemand echt in deze technologie. De industrie dacht dat dit type batterij een te lage energiedichtheid had en te zwaar woog in verhouding tot de energie die het kon leveren. Maar de Blade was een succes. De batterij werd massaal verkocht aan andere fabrikanten.
  • Een andere goede beslissing van BYD was om zich niet alleen te concentreren op 100 procent elektrische voertuigen. Het merk bleef hybride voertuigen aanbieden, waardoor het zijn schatkist kon vullen op een moment dat het 100 procent elektrische segment nog een aarzelende industrie was.
  • Bovendien, en dit is cruciaal, produceert BYD de meeste onderdelen zelf en is het bedrijf niet afhankelijk van andere bedrijven voor reserveonderdelen. Dankzij deze verticale integratie kan BYD elektrische auto’s tegen lagere prijzen aanbieden.
  • Ten slotte heeft BYD kunnen profiteren van een gunstig subsidieklimaat. Deze steunmaatregelen begonnen rond 2009, toen BYD zijn vloot elektrische voertuigen wilde uitbreiden. Zonder de steun van Beijing zou de Chinese fabrikant niet de wereldwijde krachtpatser zijn die het vandaag is. Er wordt bijvoorbeeld geschat dat BYD tussen 2015 en 2020 het equivalent van 4,3 miljard dollar aan steun heeft ontvangen.

Wereldwijde expansie

En nu? De wereld veroveren.

  • BYD heeft de Chinese markt veroverd. Nu moet het de wereld veroveren. En dat zal niet gemakkelijk zijn: Chinese elektrische auto’s hebben een vrij goede reputatie, maar zullen Amerikanen en Europeanen bereid zijn om merken los te laten die in sommige gevallen al bijna een eeuw bekend zijn? Als General Motors, Ford, VW, Mercedes, BMW en Audi zich helemaal storten op elektrische auto’s, zal BYD dan in staat zijn om een plek voor zichzelf te vinden?
  • BYD is onlangs in Europa en België aangekomen. In onze contreien moet de producent dus nog aan zijn opmars beginnen. In Zuidoost-Azië daarentegen heeft BYD al een aandeel van 43 procent in de markt voor elektrische voertuigen.
  • In de Verenigde Staten staat BYD ook voor een grote uitdaging. Denk onder meer aan de invoering van de IRA, die de (binnenlandse) groene sectoren ondersteunt waarin fabrikanten van elektrische auto’s actief zijn.
  • Maar wat er ook gebeurt, de wereldwijde veroveringstocht van BYD zal alleen maar doorgaan, en ongetwijfeld sneller dan die van Tesla. Je moet jezelf knijpen om het te geloven: in 2020 verkocht BYD 130.970 elektrische voertuigen. Drie jaar later is dat aantal vertienvoudigd. (ns/cv)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.