Warren Buffett ziet rendement op aandeel dat Elon Musk destijds weglachte met ruim 3.900 procent stijgen

Sterbelegger Warren Buffet heeft in 2008 aandelen gekocht van de Chinese autoproducent BYD. Tesla-baas Elon Musk heeft in het verleden al duidelijk gemaakt dat hij niet onder de indruk is van dat bedrijf. Toch is de aandelenkoers van de wagenproducent sinds de aankoop van Buffett met zo’n slordige 3.900 procent gestegen.

Musk was in 2011, drie jaar nadat Buffett aandelen van BYD had gekocht, zeer kritisch voor de Chinese producent van elektrische wagens. “Ik denk niet dat ze een geweldig product hebben. Ik denk niet dat het bijzonder aantrekkelijk is, de technologie is niet erg sterk”, zei hij destijds in een interview met Bloomberg TV.

Overtuigingskracht Munger

Buffet heeft in 2008 maar liefst 225 miljoen BYD-aandelen gekocht. Prijskaartje: 232 miljoen dollar. Hij betaalde toen het equivalent van 1 dollar per aandeel. Intussen is de koers gestegen tot een equivalent van 40 dollar, meldt Business Insider. Dat is een stijging met maar liefst 3.900 procent. Dankzij die forse toename is het belang van het Orakel van Omaha in BYD (7,7 procent) zo’n slordige 9 miljard dollar waard.

Buffett, die meestal investeert in Amerikaanse bedrijven, nam een belang in BYD op aandringen van zijn rechterhand Charlie Munger. Volgens iemand uit de dichte kring van Munger kon hij Buffett overtuigen om in het bedrijf te investeren door de CEO van BYD, Wang Chuanfu, aan te prijzen als een combinatie van Thomas Edison, Henry Ford en Bill Gates in één persoon.

Sterke resultaten

BYD heeft het tot nu toe beter gedaan dan Musk ooit had durven denken. De omzet van het bedrijf is tussen 2008 en 2021 bijna vertienvoudigd tot 211 miljard Chinese yuan (32 miljard dollar). De wagenproducent is er vorig jaar ook in geslaagd om de netto-inkomsten te verdrievoudigen tot 3 miljard yuan (450 miljoen dollar).

Bovendien steeg de verkoop van elektrische en hybride voertuigen met 250 procent tot een recordaantal van 114.000 eenheden in mei. Daardoor kon de gecumuleerde verkoop de grens van 2 miljoen eenheden overschrijden.

Ter vergelijking: Tesla genereerde vorig jaar een omzet van bijna 54 miljard dollar. De netto-inkomsten kwamen dat jaar uit op 5,5 miljard dollar. Daarenboven heeft het bedrijf van Musk vorig kwartaal meer dan 300.000 voertuigen geleverd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20