Buffett is nog altijd niet overtuigd van Bitcoin: dit zijn de drie aandelen waar hij een voorkeur voor heeft

De beroemde belegger Warren Buffett gelooft niet in Bitcoin. Hij geeft de voorkeur aan veilige activa die waarde creëren. Als je naar de top 3 van zijn aandelenportefeuille kijkt, zie je dat hij voornamelijk belegt in aandelen die niet (oftewel positief) door de inflatie worden beïnvloed.

Buffett heeft de gewoonte activa te kopen wanneer ze op hun laagste punt noteren. Maar één asset kan hem niet in de verleiding brengen: Bitcoin. In één maand tijd is de waarde van de grootste cryptomunt op de markt gezakt met 20 procent ten opzichte van zijn piek in november. Bij de start van die maand was de digitale munt 69.000 dollar waard. Vandaag betaal je ongeveer 48.850 dollar voor één Bitcoin.

Buffett ziet deze daling niet als een aantrekkelijk instapmoment voor beleggers die overwegen om een deel van hun kapitaal te investeren in de munt. Hij heeft een eerder conservatieve houding tegenover de munt in vergelijking met andere beleggers, zoals Cathie Wood en Kevin O’Leary.

“Ik bezit geen cryptomunten en zal er ook nooit bezitten”, beweert hij op Yahoo Finance. Het argument is dat crypto, uiteindelijk, niets oplevert. “Het is een markt waar investeerders gewoon wachten tot de volgende meer betaalt.”

De 91-jarige, een van ’s werelds bekendste beleggers, geeft de voorkeur aan activa die een duidelijk en materieel nut hebben, tastbare voorwerpen, met blijvende waarde. Zijn filosofie kan worden geanalyseerd door te kijken naar de drie grootste activa in de portefeuille die zijn bedrijf, Berkshire Hathaway, beheert. Over het algemeen gaan deze aandelen gepaard met regelmatige dividenduitkeringen.

Apple

Het merk vertegenwoordigt bijna 40 procent van de marktwaarde van de portefeuille. Deze sterke vertegenwoordiging is te danken aan de waardestijging van het aandeel, dat in vijf jaar tijd 480 procent is gestegen.

Smartphones en computers worden door iedereen geproduceerd, vaak tegen lagere prijzen, zo analyseren de media. Maar kracht van Apple is de sterke connectiviteit tussen de verschillende apparaten en diensten. Dit bouwt klantenbinding op en is zeer nuttig in geval van inflatiepieken: de verkoop moet onverminderd doorgaan, zelfs bij duurdere producten.

Er zijn ongeveer 1,65 miljard apparaten van Apple in omloop, waaronder meer dan een miljard iPhones. In zijn resultaten voor het derde kwartaal meldde het bedrijf een omzet van 83 miljard dollar, een stijging van 29 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aandeel is momenteel ongeveer 165 dollar waard.

Bank of America

De nummer twee in de portefeuille van de topbelegger. In een jaar tijd is het aandeel van de bank 49 procent gestegen. In absolute termen “produceert” de bank ook niets (Buffetts argument tegen Bitcoin), maar haar waarde komt voort uit de rol die de bank speelt in het financiële systeem, namelijk de instelling zijn met verschillende producten voor verschillende doelgroepen.

Eén ding dat banken in de komende maanden (of jaren) nog waardevoller zal maken, is de stijging van de rentevoeten. Terwijl andere sectoren deze stijging vrezen, is het voor banken een zegen.

Wat de dividenden betreft, had de bank in juni de uitkering met 17 procent verhoogd tot 21 cent per aandeel. Tegen de huidige aandelenkoers van ongeveer 44,8 USD bedraagt het dividendrendement 1,9 procent op jaarbasis.

American Express

Buffett’s bedrijfsportefeuille bevat meer dan 150 miljoen aandelen van de kredietkaartmaatschappij. De totaalwaarde van dat aandelenpakket bedraagt ongeveer 24,5 miljard dollar.

De koers van het aandeel is in één jaar tijd gestegen met 36 procent. De afgelopen maand is de waarde wel gedaald met 10 procent. Bij inflatie heeft een dergelijke onderneming meestal niets te vrezen: zij ontvangt een percentage van elke transactie, en wanneer de prijzen stijgen, stijgt ook het ontvangen bedrag.

In het derde kwartaal stegen de inkomsten van AmEx, zoals de kaartaanbieder vaak wordt genoemd, met 25 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2020, tot 10,9 miljard dollar. (ns/lb)


Disclaimer: dit artikel vormt geen advies, maar is louter informatief. Beleggen houdt altijd risico’s in.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20