Budgetbeheer tijdens je zwangerschap

 

In verwachting zijn van een baby is niet alleen erg opwindend, maar zeker ook enorm duur. Door onderstaande stappen te volgen, kun je de ontvangst van de nieuwe wereldburger echter eens stuk voordeliger maken en je goedkoper voorbereiden op het aankomende ouderschap.

 • Bespaar geld op de babyuitzet,
 • Maak een budgetplanner,
 • Bezuinig op je uitgaven,
 • Vergelijk prijzen,
 • Verlaag je schulden,
 • Open een spaarrekening,
 • Gratis producten,
 • Gratis producten zijn niet altijd voordeliger,
 • Tweedehands babyspulletjes en -kleertjes,
 • Hamsteren loont,
 • Geef een boost aan je inkomen,
 • Maak een lijst van belangrijke data.
 • Rust tijdens en na je zwangerschap.

Zoals je zult merken hoef je, als je weet dat je zwanger bent, niet direct alles te gaan regelen. Door stapsgewijs te werk te gaan, creëer je niet alleen meer overzicht, maar zeker ook een bepaalde mate van rust. Je krijgt zo tevens voldoende tijd om met volle teugen van je zwangerschap te genieten en je meer ontspannen voor te breiden op je nieuwe taak als ouder.

Bespaar geld op de babyuitzet

schermafbeelding-2016-10-01-om-13-35-20Door advies te vragen bij vrouwen die al kinderen hebben, kun je aardig wat geld besparen. Zij kunnen je immers vertellen welke dingen je echt niet nodig hebt, en welke dingen je absoluut aan moet schaffen, als je een kindje verwacht. Sommige dingen heb je weliswaar nodig voor de verzorging of opvoeding van een kind, maar deze kunnen later aan worden geschaft. Op die manier hoeft je niet in één keer een heleboel geld uit te geven aan, soms zelfs volkomen onzinnige, dingen. Denk hierbij aan producten als:

 • een speciale luieremmer, terwijl een goed afsluitende vuilnisemmer ook prima werkt,
 • katoenen navelbandjes, die gemakkelijk vervangen kunnen worden door steriele gaasjes,
 • een tummytub, die goed vervangen kan worden door een flinke emmer,
 • babyhemdjes en -rompertjes, je gebruik in de regel slechts één van deze kledingsoorten voor je kleintje,
 • een flessenwarmer, als je ook je magnetron of een pannetje met warm water kunt gebruiken,
 • meerdere zuigflessen, als je borstvoeding geeft, is één exemplaar meestal meer dan voldoende.

Als je zwanger bent, kun je niet vroeg genoeg beginnen met het opmaken van een financiële balans. Wachten met het bekijken van je budget totdat je kleintje ter wereld is gekomen, is dan ook niet verstandig te noemen. Op het moment dat je namelijk precies weet wanneer je wat te wachten zal staan, kun je je er beter op voorbereiden. Je kunt op die manier stapsgewijs te werk gaan en goed in beeld krijgen wat je je precies kunt veroorloven.

Wanneer je in een winkel rondloopt, dan kan het behoorlijk verleidelijk zijn om steeds weer een leuk speeltje, kleertjes of ander lief hebbedingetje voor je baby te kopen. Toch koop je beter niet te veel van dit alles. Na de geboorte van je kindje zul je immers ook veel speeltjes en kleertjes cadeau krijgen van familie en vrienden die op kraamvisite komen. Bovendien heeft je kleintje net na de geboorte nog weinig aan een berg speelgoed. Pas een paar maanden na de geboorte zal de baby zich gaan richten op al die felgekleurde dingetjes die soms ook nog grappige geluidjes maken, De eerste tijd zijn de eigen handjes en voetjes voldoende om te ontdekken en later heerlijk om mee te spelen.

Budgetplanner

Om een goed beeld te krijgen van je inkomsten, je uitgaven en eventuele spaargelden die je kunt besteden aan spulletjes voor je kindje, kun je gebruikmaken van een speciale budgetplanner. Een budgetplanneer kun je vandaag de dag onder andere vinden op het internet. Om deze budgetplanner optimaal te kunnen gebruiken, is het echter van belang dat je enigszins op de hoogte bent van de prijzen. Alleen dan kun je immers een goede inschatting maken wat de verzorging en opvoeding van je kind je ongeveer gaat kosten. Bovendien is de kans dat met onverwachte kosten te maken gaat krijgen, wordt op die manier een stuk kleiner. Online zijn overigens speciale tools beschikbaar waarmee je de kosten die een baby met zich meebrengt vrij nauwkeurig kunt berekenen.

Bezuinig op je uitgaven

Door je vaste rekeningen te betalen door middel van een automatisch incasso kun je vaak aardig wat kosten besparen. Zo zullen er vaak minder, of zelfs geen, administratiekosten in rekening worden gebracht door de begunstigde. Op het moment dat je in de nabije toekomst een verandering van je inkomsten verwacht, bijvoorbeeld omdat je minder gaat werken, of zelfs helemaal hiermee gaat stoppen, dan is het goed om bepaalde kosten drastisch terug te brengen.

Een prima uitgangspunt is je uitgaven te splitsen is noodzakelijke- en niet noodzakelijke kosten. Onder noodzakelijke kosten vallen onder andere:

 • huishoudelijke rekeningen, zoals de hypotheek of huur, gas water en elektra,
 • boodschappen voor het gezin,
 • kleedgeld voor het gezin.

Vervolgens ga je kijken naar de niet noodzakelijke kosten. Zaken die niet per se noodzakelijk zijn, kun je immers weglaten. Hierbij kun je denken aan:

 • een lidmaatschap van een club of vereniging,
 • een abonnement op een krant of tijdschrift,
 • een enorme bundel voor je mobiele telefoon,
 • die supersnelle internetverbinding om te kunnen gamen,
 • vakantiekosten,
 • kosten ten behoeve van uitstapjes,
 • kosten van een tweede auto,
 • onnodige verzekeringen.

Het krijgen van een baby zal soms behoorlijk wat van je vergen. Je zult bijvoorbeeld merken dat je sommige dingen helemaal af moet zweren omdat ze gewoonweg te duur zijn, of omdat je er met de zorg voor een kleintje minder aan bepaalde activiteiten toekomt. Hoewel je deze activiteiten misschien gaat missen, zal je baby ook zoveel extra’s daarvoor in de plaats zetten. Je kunt dit beschouwen als het begin van een nieuwe fase in je leven, waar je nu eenmaal een aantal oude gewoontes voor in dient te ruilen of tenminste tijdelijk op een lager pitje moet zetten.

Bekijk ook: 100 activiteiten die geen geld kosten!

Vergelijk prijzen

schermafbeelding-2016-10-01-om-13-35-33De komst van een baby zal veel extra kosten met zich meebrengen, zeker als het je eerste kindje is. Toch wil dit niet per definitie zeggen dat je ook altijd de hoogste prijs moet betalen voor de spulletjes en kleertjes die je voor de nieuwe wereldburger aan wilt schaffen. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een minder dure variant kun je al aardig wat voordeel krijgen. Natuurlijk dien je wel altijd de veiligheid van een product voorop te stellen, maar dat wil niet zeggen dat je alleen maar topmerken kunt kopen.

Door prijzen goed met elkaar te vergelijken kun je, zeker als je een grote aankoop zoals een kinderwagen wilt gaan doen, flink wat euro’s in je zak houden. De prijzen kunnen immers niet alleen per winkel, maar ook per merk of type fors uiteenlopen. Soms dien je overigens wel even te zoeken naar de meest gunstige deal, maar daar zal je portemonnee je absoluut dankbaar voor zijn. Het geld dat je op deze manier hebt bespaard, kun je vervolgens weer gebruiken voor een andere dringende aankoop voor je kleintje. Met een baby op komst heb je namelijk nooit geld te veel.

Verlaag je schulden

Op het ogenbik dat je schulden hebt, dien je deze zo snel mogelijk af te lossen. Toch is dit helaas niet altijd direct mogelijk. In dat geval moet je onderzoeken welke schulden bovenaan je prioriteitenlijstje moeten komen te staan. Deze schulden ga je dan vervolgens als eerste aflossen. In alle gevallen is het van cruciaal belang om schulden niet te negeren of steeds alleen de minimale aflossingtermijn te betalen. Door op dit moment even de tijd te nemen om al je schulden onder de loep te nemen, kun je op de langere termijn een heleboel geld besparen.

Indien je schulden op hebt gebouwd bij één of meerdere kredietkaartmaatschappijen, dan kun je proberen om over te stappen naar een kredietverstrekker die je tegen meer gunstige voorwaarden geld kan lenen. Zo zijn er bijvoorbeeld een heleboel zogenaamde 0 procent kredietkaarten op de markt gebracht. Uiteraard zijn er ook voor deze kaarten een aantal voorwaarden gesteld waar je aan dient te voldoen om ze te kunnen gebruiken.

Andere lening met vaste aflossingstermijnen, zoals bij een persoonlijke lening, zullen extra kosten in rekening gaan brengen als je deze versneld af wilt lossen. Hier moet je eveneens rekening mee houden bij het wegwerken van je schulden. Voor je het weet betaald je immers nog steeds bergen geld voor de aflossing en daar zit je nu zeker niet op te wachten.

Open een spaarrekening

Als je zwanger bent, of beter nog voordat je erover denkt om kinderen te nemen, kun je beter zo vroeg mogelijk beginnen met geld opzij zetten. Indien je zwanger bent dien je immers aardig wat geld te reserveren voor allerlei spullen die je nodig hebt bij de verzorging en de opvoeding van je kleintje. Verder zul je, als je minder gaat werken na de geboorte, het gat kunnen dichten dat ontstaat als er dan minder geld binnenkomt.

Bij voorkeur kies je dan een spaarvorm waarbij je tussentijds over het spaargeld kunt beschikken, in plaats van dit gedurende een bepaalde periode vast te zetten. Indien je echter bang bent dat je je spaargeld te snel weer uit gaat geven, kun je een spaarvorm kiezen waarbij je bijvoorbeeld geen geld aan een geldautomaat op kunt nemen. Zo maak je het jezelf een beetje lastiger om je broodnodige spaargeld te plunderen op het moment dat je iets leuks in de uitverkoop ziet.

Gratis producten

Op het moment dat je weet dat je zwanger bent, kun je op zoek gaan naar allerlei producten die je gratis kunt krijgen, bijvoorbeeld omdat een fabrikant een promotieactie heeft. Online zijn doorgaans wel dergelijke acties te vinden waarbij je alleen je persoonlijke gegevens achter hoeft te laten om een product, en soms zelfs een compleet pakket, te ontvangen. Deze gratis artikelen dien je soms op te halen in een winkel, maar worden ook regelmatig gewoon per post naar je toegestuurd. Naast speelgoedjes en slabbetjes worden er door fabrikanten ook vaak bordjes, flesjes, bekertjes en allerlei andere handige dingen weggegeven.

Grootverpakkingen niet altijd voordeliger

Zeker (wegwerp)luiers kunnen een forse kostenpost zijn. Veel kersverse ouders zijn dan ook geneigd om direct een aantal grootverpakkingen in te slaan. De prijs per pak is in dat geval immers een stuk lager dan die van een enkele verpakking. Vaak worden echter alleen de luiers van grote topmerken in enorme verpakkingen met korting aangeboden. Wanneer je voor je baby een huismerk of zelfs ander minder bekend merk luiers wilt gebruiken, dan loop je dus deze mogelijkheid mis.

Dit wil overigens niet zeggen dat je niet voordelig uit kunt zijn door juist voor de minder gangbare merken te kiezen. Deze merken zijn namelijk vaak een stuk gunstiger geprijsd dan de producten van de A-merken. Vaak zelfs zijn de A-merken in grootverpakking nog steeds duurder dan vergelijkbare producten van een minder bekend merk. Dit is, zeker als je je budget in de gaten wilt houden, een punt dat extra aandacht verdient tijdens het doen van boodschappen. Zelfs als er een aanbieding of kortingsactie aanwezig is in een winkel, dan doe je er nog verstandig aan om de prijs met die van andere merken te vergelijken. Sommige aanbiedingen lijken immers mooier dan ze in werkelijkheid zijn.

Tweedehandse babyspulletjes en –kleertjes

Op een heleboel veilingwebsites, maar wellicht ook in je directe omgeving, zijn er een heleboel mensen die babyspulletjes en/of –kleertjes voor een zacht prijsje aanbieden. Met een beetje geluk kun je soms zelfs babyspulletjes gratis afhalen. Zeker voor producten die je slechts een korte tijd gebruikt, zoals een hemeltje voor bij het wiegje of een zogenaamde tummttub (een soort emmer waar je een pasgeboren baby in kunt badderen). Maar ook babykleertjes (zeker de kleinste maatjes) zal je kindje maar een beperkte tijd kunnen dragen. Je kunt dan ook aardig wat euro’s besparen door deze grotendeels tweedehands aan te schaffen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de kleertjes goed wassen.

schermafbeelding-2016-10-01-om-13-35-43

Veel jonge ouders schuiven ook kleertjes van hun kinderen door naar familie of vrienden met een jongere spruit. Op die manier krijgen de kleertjes nog een tweede leven en hoeven ze niet worden weggegooid. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar zeker ook voor de portemonnee van veel gezinnen. Wellicht dat er in je omgeving ook een vriendin of familielid aanwezig is die de nog bruikbare kleertjes van haar kind voor je opzij wil leggen. Met een beetje geluk kun je tevens bij haar terecht voor gebruikte positiekleding zodat je nog meer geld kunt besparen.

Soms kun je, samen met een familielid of vriendin, spullen ruilen. De kleren die één van haar kinderen te klein zijn, worden dan naar jou kindje doorgeschoven, terwijl jij bruikbare spullen apart houdt voor één van haar jongere kleintjes. Je kunt hierbij niet alleen aan kleding denken, maar uiteraard ook aan speelgoed en andere dingen die tijdens de opvoeding en verzorging van kinderen aan de orde komen, maar die slechts een beperkte tijd gebruikt worden. Verder zouden jullie sommige spullen van elkaar kunnen lenen, of eventueel gezamenlijke aan kunnen kopen, bijvoorbeeld in het geval van een campingbedje of andere zaken die je slechts zo nu en dan nodig hebt. Op die manier kun je niet alleen geld, maar vaak ook opbergruimte besparen. Een echte win-win situatie voor beide gezinnen dus.

 Hamsteren loont

Op het ogenblik dat je al een kind hebt, heb je soms wat spulletjes, en misschien zelfs kleertjes, bewaard die je nieuwe spruit prima kan gebruiken. Niet alles voor het nieuwe lid van het gezin hoeft immers nieuw aangeschaft te zijn. Een babybedje dat nog in een goede staat verkeerd kan best meerdere baby’s een veilige slaapplaats bieden. Soms moet je er hooguit een nieuw laagje kindvriendelijke lak op aanbrengen en eventueel een nieuw matrasje in leggen. Meestal heeft een babyuitzet immers weinig te lijden onder het gebruik waardoor een tweede leven zeker denkbaar, en wel zo voordelig, zal zijn.

Indien je de wens hebt om meerdere kinderen te krijgen, kun je al rekening houden met de kosten die een volgende baby met zich mee zal brengen. Je kunt dan de nog bruikbare kleding en spulletjes opbergen. Zodra er zich een kleintje aan heeft gediend dat de opgeslagen producten kan gaan gebruiken, hoef je deze alleen maar even goed te wassen om weer ingezet te kunnen worden. Op die manier hebben niet alleen meerdere kinderen plezier van een bepaald kledingstuk of speeltje, maar ook zal het gezinsbudget minder worden belast door de komst van een baby.

Geef een boost aan je inkomen

Op het ogenblik dat je extra inkomen wilt vergaren, kun je ervoor kiezen om al je rechten te claimen en gebruikmaken van allerlei andere voordelen om meer geld in het laatje te brengen. Hierbij kun je onder andere denken aan: belastingvoordelen en kinderbijslag. Door het aanvragen van dergelijke voordelen en extra’s kun je het opvoedingen en verzorgen van een kind een stuk voordeliger maken. Je kunt al tijdens de zwangerschap informatie inwinnen over de mogelijkheden in je persoonlijke situatie en de nodige actie ondernemen om deze extra’s op tijd binnen te krijgen. Hoeveel voordeel je op deze manier hebt, zal sterk afhangen van je huidige inkomen, je gezinssituatie en het inkomen van jou en je eventuele partner.

schermafbeelding-2016-10-01-om-13-35-59

Andere manieren om inkomen te genereren

Je inkomen kun je overigens ook nog op een aantal andere manieren boosten, Je kunt bijvoorbeeld vanuit huis gaan werken of allerlei bruikbare spullen verkopen die je niet meer gebruikt en die liggen te verstoffen achter in een kast of op zolder. Hierbij kun je denken aan kleding, meubels, de meest uiteenlopende verzamelingen, games, boeken, cd’s, dvd’s en huishoudelijke apparaten waar je niet meer naar omkijkt. Vandaag de dag kun je zelfs wat extra geld verdienen door oude mobieltjes, tablets, laptops en PC’s te verkopen aan een recyclebedrijf. Door je fantasie even de vrije loop te laten, kun je vast en zeker nog veel meer manieren bedenken om extra inkomen te genereren.

Maak een lijst van belangrijke data

Zodra je weet dat je in verwachting bent, doe je er verstandig aan om een aantal lijstjes te maken met daarop alle belangrijke data die je komende tijd te wachten staan en de diverse spullen die je nodig gaat hebben. Voor elke zwangerschapsmaand kun je dan bepalen wat je nodig hebt en wat je dient te doen om je zaken goed op orde te hebben als je kleintje eenmaal geboren is. Door vooraf een goede planning te maken, en je er uiteraard strikt aan te houden, voorkom je bijvoorbeeld dat je op het laatste moment nog een babykamer moet gaan regelen.

Een zwangere vrouw heeft een heleboel dingen te doen en belangrijke data te onthouden. Het is dan ook niet vreemd dat een vrouw die een baby verwacht een strakke planning maakt om er zeker van te zijn dat ze niets over het hoofd ziet en dat haar kindje met een gerust hart verwelkomd kan worden. Het is dus niet alleen verstandig om afspraken met de verloskundige en/of gynaecoloog te noteren, maar ook wanneer het tijd is om een bepaalde vergoeding of toeslag aan te vragen en ouderschapsverlof en kraamhulp te gaan regelen. Sommige zaken dienen namelijk op tijd geregeld te zijn om er zeker van te zijn dat ook na de geboorte van je baby alles op rolletjes zal lopen en je je helemaal kunt richten op het opbouwen van een band met je baby.

Rust tijdens en na de zwangerschap

Bovendien zal het een heleboel rust brengen, zowel tijdens als na je zwangerschap, als je precies weet wat je te wachten staat en waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld op financieel gebied. Alles, van het regelen van je zwangerschapsverlof en het aanschaffen van een uitzet voor je kindje tot het doen van een aanvraag voor kinderbijslag en het aanvragen van kraamhulp, dien je ruim op tijd in orde te maken. Je weet immers nooit precies wanneer je kleine spruit besluit om zich aan je voor te komen stellen. Ruim op tijd je zaakjes op orde hebben, is dan ook absoluut een aanrader voor aanstaande moeders die na de geboorte alleen maar willen genieten van hun baby en kraamtijd, en die zich geen zorgen meer wil maken over allerlei bijkomstigheden zoals het invullen van formulieren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20