De Brusselse regeringsformatie zit muurvast en voorlopig zijn er geen oplossingen in het verschiet. Dat moet ook formateur David Leisterh (MR) toegeven. Die lijkt zelfs stilaan de hoop op te geven op een akkoord.
Key Takeaways
- Er is weinig beweging in de Brusselse regeringsformatie, nadat de PS een veto uitsprak tegen de N-VA en Ecolo niet wil inspringen.
- Brussels formateur David Leisterh (MR) geeft toe daarom te denken aan alternatieve oplossingen.
- Ondertussen klinkt er binnen de PS de vraag om toch te onderhandelen met de N-VA.
De situatie in Brussel is gekend. Na enige tijd aftasten bereikten de MR, de PS en Les Engagés een akkoord aan Franstalige zijde en volgden Groen, Vooruit, Open Vld en N-VA eind november aan Nederlandstalige zijde. Op het moment dat zij de onderlinge gesprekken zouden beginnen, kwam er ineens een veto van de PS, die weigeren samen te werken met de N-VA. Brussels formateur David Leisterh (MR) probeerde daarna de PS in te ruilen voor Ecolo, maar die kiezen bewust voor de oppositie na een slechte verkiezingsuitslag.
Zoeken naar oplossingen
“Ik leef op hoop, anders zou ik mentale problemen krijgen”, klinkt David Leisterh (MR) in Terzake weinig hoopvol. “Ik kan de mensen niet dwingen. Maar ik geef het toe, het is heel moeilijk. Misschien lukt het niet.”
Leisterh zei te zoeken naar “technische en institutionele oplossingen”. Daarmee geeft hij opnieuw toe na te denken over zeer controversiële maatregelen. Zo was er eerder al sprake van Brussel tijdelijk over te dragen aan de federale regering als er geen akkoord gevonden worden. Aan Franstalige zijde ligt dat heel moeilijk, maar ook Leisterh gaf vorige week toe na daar al over nagedacht te hebben.
PS en Ecolo
“De nieuwe Brusselse regering zal niet populair zijn, want de financiële uitdagingen zijn groot. Er moeten heel moeilijke beslissingen worden genomen, wellicht is dat de reden waarom PS en Ecolo op het balkon blijven staan”, sneert hij naar beide partijen die zorgen voor een blokkade.
Ondertussen klinken er ook binnen de Brusselse PS zelf dissidente geluiden. Rachid Madrane, schepen in Etterbeek en voormalig voorzitter van het Brussels Parlement, roept in La Libre Belgique om toch eens met de N-VA aan tafel te gaan zitten. “Laten we op zijn minst praten, praten is niet hetzelfde als toegeven”, klinkt zijn oproep.
Madrane voegt er later wel aan toe dat hij de bezorgdheden verstaat van Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej. Het gaat dan vooral om het fusioneren van politiezones, OCMW’s en gemeentes, iets wat volgens Madrane “het bestaan van het Brusselse Gewest in gevaar brengt”.