Britten die minder kunnen werken door corona, krijgen loon bijgepast door overheid

De Britse regering kondigt een nieuw steunpakket aan om de coronacrisis in het Verenigd Koninkrijk te beteugelen. Wie maar een derde van zijn uren kan doen omdat zijn werkgever in geldnood zit, krijgt de rest bijgepast van de overheid.

Dat laat minister van Financiën Rishi Sunak donderdag weten.

Het plan komt er omdat het systeem van tijdelijke werkloosheid volgende maand afloopt. Daarmee werden de lonen van tijdelijk werklozen voor 80 procent doorbetaald, vergelijkbaar met het Belgische systeem. Maar in juli besliste de Britse overheid om het stelsel af te bouwen omdat het erop leek dat de lockdown kon opgeheven worden. Het idee was om bedrijven bonussen te geven om hun werknemers opnieuw aan te nemen.

Dat was echter buiten de tweede golf gerekend en nu het VK opnieuw strengere maatregelen neemt, komt er een nieuw plan. Economen vrezen dat ondernemingen een hoop volk op straat gaan zetten door de nieuwe regels, waaronder een sluiting van de cafés om 22 uur. Het Jobs Support Scheme moet dat voorkomen.

412.000 besmettingen

De regeling geldt voor iedereen die minstens een derde van zijn normale uren doet en daar ook zo voor betaald wordt. De overheid past de rest dan bij. ‘Ik kan niet elk bedrijf en elke job redden, dat kan geen enkele minister van Financiën, maar we moeten nu de echte problemen van bedrijven en mensen oplossen’, zegt Sunak.

In het VK zijn er nu in totaal 412.000 mensen besmet met het coronavirus. Woensdag kwamen er 6.178 gevallen bij.

Meer