Tijdelijke werkloosheid beschermt Belgische jobs, maar voor hoelang nog?

De Belgische werkgevers ontslaan weinig mensen, maar werven er ook weinig aan. Dat blijkt uit de driemaandelijkse wervingsbarometer van Manpower. ‘De arbeidsmarkt ligt aan het infuus van het systeem van tijdelijke werkloosheid’, zegt de uitzendgroep.

Manpower ondervroeg eind juli 446 Belgische werkgevers over hun personeelsplannen voor het najaar. De resultaten wijzen overduidelijk in de richting van een status-quo:

  • 73 procent verwacht geen verandering
  • 11 procent wil netto aanwerven
  • 11 procent verwacht een krimping van het aantal werknemers

Volgens de uitzendgroep gaat het om ‘een stagnatie van de Belgische arbeidsmarkt’. De werkgevers zijn wel al beduidend optimistischer dan drie maanden eerder, toen de wervingsintenties op het hoogtepunt van de coronacrisis naar het laagste niveau in 17 jaar zakten.

Infuus

‘De werkgevers willen in de eerste plaats op korte termijn hun bedrijfsactiviteit en hun personeel vrijwaren, alvorens nieuwe werknemers aan te werven’, concludeert Manpower-topman Philippe Lacroix. ‘De overheidsmaatregelen rond tijdelijke werkloosheid door corona-overmacht houdt de arbeidsmarkt onder infuus, in de hoop dat de orderportefeuilles weer gevuld geraken.’

Bij tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht compenseert de overheid (via de dienst RVA) het loonverlies grotendeels met werkloosheidsuitkeringen. Het systeem werd recentelijk verlengd tot einde dit jaar. Het infuus blijft nog even werken:

  • 70 procent van de bevraagde werkgevers wil het personeel dat tijdelijk werkloos is, voltijds in dienst houden
  • 22 procent wil de jobs omzetten naar deeltijdse banen
  • 8 procent denkt dat ontslag voor een aantal werknemers onafwendbaar is

De vraag hoelang het compensatiemechanisme door de overheid vol te houden is. Steeds minder werkgevers verwachten een volledige normalisering binnen de 12 maanden. Bij de vorige enquête zag nog 72 procent van de ondervraagden herstel binnen het jaar, nu is dat nog maar 58 procent. Vooral de horeca en de retailsector anticiperen op banenverlies.

Lees ook: Stilte voor de storm? Amper Belgische jobs weg ondanks historische economische krimp

Meer